Politiske kommentatorer i landets største aviser mener forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe bør gå av.

Politiske kommentatorer mener Borten Moe bør gå av

BT-kommentatoren kaller saken for den største skandalen i Støre-regjeringen så langt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Politiske kommentatorer i de største norske avisene retter sterk kritikk mot Ola Borten Moes aksjekjøp og habilitetsbrudd. Flere mener nå at han bør gå av.

Jonas Skybakmoen, kommentator i Adresseavisen, mener at Borten Moe har utvist usedvanlig dårlig dømmekraft, og at det er vanskelig å se at Borten Moe kan bli sittende når Økokrim nå varsler en egen undersøkelse.

– Vurderingen statsråden har gjort, står til stryk. De er tilnærmet uforståelige. Regjeringens medlemmer har helt tydelige regler for aksjekjøp, skriver Skybakkmoen.

Stig Arild Pettersen, kommentator i BT, skriver at saken er den største skandalen i Støre-regjeringen så langt, og at Borten Moe bør gå av i løpet av dagen.

– Ola Borten Moe er ferdig som statsråd. At han ikke forstår det selv, er helt ufattelig, skriver Pettersen.

– Svekker tilliten

Også Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG, skriver at det er vanskelig å se hvordan Borten Moe kan beholde jobben etter det som nå er avslørt.

Lars Helle, politisk redaktør i Dagbladet, mener at saken svekker tilliten til det norske politiske systemet.

– Er det mulig for Norge å ha troverdighet og tyngde i diskusjonen om korrupsjon i andre stater når vi har en statsråd som i det ene øyeblikket handler private aksjer i et selskap, og i det neste øyeblikket er med på å ta beslutninger med store konsekvenser for det samme selskapet? Nei, dette svekker omdømmet til hele det norske styringssystemet, skriver Helle i en kommentar.

Kjell Werner, kommentator i Dagsavisen, mener også at Borten Moe må gå av som statsråd.

– Han har lagt seg flat, men det hjelper neppe. Tilliten til ham som statsråd er borte, skriver han.

– Selvskudd med norskprodusert våpen

Tone Sofie Aglen, politisk kommentator i NRK, sier at saken framstår svært alvorlig fordi det både handler om brudd på habilitetsreglene, men også aksjereglene som gjelder for statsråder.

– Spørsmål om personlig vinning henger i lufta, og med et bakteppe der to statsråder allerede har vært i trøbbel. Én måtte gå av i en habilitetssak som framstår mindre alvorlig sammenlignet med denne, sier Aglen.

I en kommentar i E24 skriver samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen at saken er selvskudd med norskprodusert våpen.

Isaksen mener at saken viser at vi ikke har tilfredsstillende systemer og rutiner for åpenhet, kontroll og etterprøvbarhet for politikere.

– Systemet for å registrere ut hvilke økonomiske bindinger politikerne har, er hullete, ulogisk og tungrodd. Oppfølgingen er mangelfull, skriver Isaksen.

Powered by Labrador CMS