Nils E. Øy er konstituert generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Presseforbundet klager ni medier inn for PFU for dekningen av Lommedalen-saken

Generalsekretæren i Presseforbundet klager TV 2, NRK, NTB og seks aviser inn for PFU i forbindelse med deres dekning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var nyttårsaften 2015 at 13 år gamle Angelica fra Lommedalen døde av underernæring på en hytte i Valdres. Moren er nå tiltalt for grov omsorgssvikt og anklaget for å ha unnlatt å sørge for at datteren fikk nødvendig helsehjelp, og må møte for retten. Moren hevder på sin side at datteren utviklet spiseforstyrrelser som følge av mobbing ved skoler i Bærum.

Mediedekningen av den såkalte Lommedalen-saken har vært omfattende - og omdiskutert. 

Fungerende generalsekretær Nils Øy har klaget inn TV 2, NRK, Aftenposten, Dagsavisen, Dagbladet og VG, NTB, Valdres og Budstikka for brudd på punkt 4.8 i Vær Varsom-plakaten: «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker.»

Behandling av barna

Klagen initierte Øy etter debattmøtet om dekningen av dødsfallet i Valdres og barna i Lommedalen i regi av Oslo Redaktørforening. Det er i tillegg kommet en klage mot TV 2s behandling av barna.

– Jeg mener det er viktig også å se på andre mediers behandling i denne saken. Men det er ikke sikkert at utvalget vil behandle klagen, selv om den fungerende generalsekretæren benytter seg av initiativretten.

Sakene som er klaget inn kom i fjor, etter 13 år gamle Angelica i fjor ble funnet død på ei hytte i Valdres. Det innebærer at de overskrider klagefristen på 6 måneder.

Det har også vært mye omtale av saken og Angelicas gamle venner i mediene knyttet til rettssaken mot jentas mor. Hvorvidt noen av disse sakene kan benyttes i klagen fremfor de som er foreldet, vet ikke Øy.

– Det viktige er å ta fatt i det som skjedde for et år siden. Risikoen for at noe slikt kan skje igjen er til stede.

Kritisert pressen

Dagsavisens kommentator Hege Ulstein er blant dem som tidligere har kritisert pressens dekning. Hun pekte da blant annet på hvordan voksne mennesker både i pressen og på sosiale medier har omtalt og behandlet barna i den døde jentas omgangskrets. 

– Disse barna har vært tiltalt, dømt og straffet i et folketribunal uten rettssikkerhet, skrev Ulstein i egen avis.

Les også: Jon Gangdal mener Budstikka gjør barna i Angelica-saken en bjørnetjeneste

Powered by Labrador CMS