PFU:

RB felt for barnebilde i kronikk av Ap-topp

Brukte bilde fra skirenn til å illustrere politisk meningsytring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Romerikes Blads publiserte 3. februar en kronikk av Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt. Teksten var illustrert med bilde fra et barneskirenn der ei jente var spesielt framtredende. Moren reagerte, og i dag ble RB felt.

4.10. Vær varsom med bruk av bilder i annen sammen­heng enn den opprin­nelige

.

Kronikken handlet om nedgang i fødselstallene og var ifølge PFU ikke spesielt kontroversiell. Moren reagerte på at bildet ble brukt til noe helt annet enn opprinnelig tenkt. Hun henvendte seg til Romerikes Blad, som raskt slettet bildet fra nett. Redaktøren framholdt i klagerunden at bildet var “satt inn i en klart positiv setting” og at gjenbruken ikke var i strid med Vær varsom-plakatens punkt 4.10.  

Pressens faglige utvalg sluttet seg til sekretariatets innstilling om at avisa måtte felles for ikke å ha klarert bildebruken med jentas mor selv om jenta ikke var navngitt og det ikke var knyttet restriksjoner til gjenbrruk i utgangspunktet.

PFUs medlemmer nølte ikke med å slutte seg til innstillingen og flere understreket den særlige aktsomhet redaksjoner må utvise når bilder av mindreårige vurderes.

“Utvalget finner at Romerikes Blad har opptrådt kritikkverdig”, konkluderte *PFU. Det innebærer at avisa er felt, men er samtidig en mildere “dom” enn formuleringen “har brutt god presseskikk”.

Se PFU direkte her

Powered by Labrador CMS