Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening sier mediene må ta selvkritikk for dekningen av Baneheia-saken.
Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening sier mediene må ta selvkritikk for dekningen av Baneheia-saken.

Baneheia-saken

Redaktørforeningen: – En selvfølge at vi må diskutere Baneheia-dekningen

Mediedekningen av Baneheia-saken blir et sentralt tema på Norsk Redaktørforenings høstmøte. Det er en selvfølge at dette må diskuteres, sier organisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Fredag kunngjorde riksadvokat Jørn Maurud at han innstiller på frifinnelse av Viggo Kristiansen i Baneheia-saken. Samtidig blir Jan Helge Andersen etterforsket videre, opplyste riksadvokaten.

Bildene av Kristiansen og Andersen prydet avisforsidene over hele landet allerede dagen etter de ble pågrepet i 2000. Kristiansen og hans forsvarere har tidligere anklaget pressen for å bidra til forhåndsdømming i saken og for at det tok mange år før han til slutt fikk saken sin gjenopptatt.

– Fredagen var en svart dag for den norske rettsstaten, men det var heller ikke noen god dag for norsk presse, sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening til NTB.

Positivt med selvransakelse

Hun sier det er en selvfølge at også mediedekningen diskuteres, selv om det først og fremst er rettsvesenet som har sviktet i sin behandling av Viggo Kristiansen.

– En helt sentral oppgave for mediene er å avdekke kritikkverdige forhold. Mediene har også en plikt om å sette et kritisk søkelys på hvordan vi selv fyller denne samfunnsrollen.

Hun har merket seg at mange redaktører og kommentatorer allerede har reflektert over sin egen rolle i saken.

– Det er positivt. Det er en selvfølge at vi må diskutere dekningen, sier Nybø.

Ber alle redaksjoner diskutere saken

Redaktørforeningen er positive til å lage råd til redaktørene basert på den diskusjonen og evalueringen som allerede er i gang.

Saken ble også diskutert i Norsk Presseforbunds styre tidligere i høst, og der ble man enige om å invitere til et større seminar der mediedekningen av Baneheia-saken er tema, forklarer Nybø.

Hun ønsker å oppfordre redaksjoner over hele landet som arrangerer faglige samlinger hvor journalistikk er tema, om å sette Baneheia-dekningen på dagsordenen.

Baneheia-dekningen vil være et av de sentrale temaene når Norsk Redaktørforening holder høstmøte 2.–3. november.

– Vi kunne aldri ha invitert til en konferanse med en sal full av redaktører denne høsten uten at denne saken sto sentralt, sier Nybø.

Powered by Labrador CMS