Aksjonerer i snøværet for lobbyregister. Fra venstre Guro Slettemark (Transparancy),Therese Manus (Kommunikasjonsforeningen) Kjersti Løken Stavrum (NP), Arne Jensen (NR) og Kristine Foss (NP) Foto: Kathrine Geard

Lobber for register

Kommunikasjonsforeningen har fått med seg presse- og åpenhetsorganisasjoner i stunt foran Stortinget.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag, en måned før Venstres forslag om lobbyregister skal behandles, står lederne for Kommunikasjonsforeningen, Presseforbundet, Redaktørforeningen og Transparency International Norge foran Stortinget. De oppfordrer alle som besøker politikerne til å registrere seg. 

– Vi håper å få satt i gang en ordentlig og opplyst debatt om en registreringsordning for lobbyvirksomhet. Det er viktig med et gjennomsiktig politisk system. Demokratiet vil tjene på innsyn i hvem som møter politikerne, sier leder Therese Manus i Kommunikasjonsforeningen.

Felles forslag

Kommunikasjonsforeningen er intiativtaker til samarbeidet som har endt med et felles forslag til struktur for et norsk lobbyregister.

Vi har lagt oss på et minste felles multiplum for hva et slikt register kan inneholde. Vi mener å ha valgt en linje som er gjennomførbar nå, kall det gjerne ett første skritt. Registeret vil være elektronisk, og dermed imøtegå motforestillingene om at det vil gi mer byråkrati, sier Manus.

Hovedpunktene i forslaget er:

 

  • Registreringen må være obligatorisk.
  • Både personen og virksomheten som tar kontakt, samt de som har vært involvert i forberedelsene må registreres.
  • Politikeren som møter lobbyisten må registreres.
  • Det må oppgis hvilken interesse den som ønsker å påvirke representerer.
  • Formålet med kontakten må oppgis, dvs. hvilken politisk prosess man ønsker å påvirke og hvilken sak det gjelder.
  • Registeret må være elektronisk søkbart for alle.

Ønsker mer

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening kan fortelle at det var stor enighet i arbeidet med forslaget. Den eneste utfordringen lå i presseorganisasjonenes ønske om mer omfattende åpenhet.

– Dette er en god begynnelse. Ideelt sett hadde vi sett at dette var et register som ikke er avgrenset av fysisk sted, men var et system som registrerte alle møter.

I likethet med Manus har Jensen tro på at det denne gangen er større mulighet for at lobbyregisteret skal innføres.

- Det har vært litt oppmerksomhet rundt åpenhet i høst. Nå er det partiene som ikke vil ha registrering som må komme opp med motargumenter. Tiden er vår venn, sier Jensen.

Nedstemt før

Innføring av lobbyregister er blitt nedstemt fire ganger tidligere. I tillegg til byråkrati, har en sentral motforestilling vært at dette vil føre til at lobbyismen flytter seg ut i andre arenaer.

Hvis politikerne bruker andre kanaler ved innføring av et register, vil det være en bevisst handling. Vi håper at det ikke står så dårlig til med våre politikere, sier Manus.

Velkomne

Norsk Journalistlag (NJ), som også har uttalt ønske om et lobbyregister,  ble ikke spurt om å være med i samarbeidet. Manus sier NJselvsagt er velkommen til å stille seg bak.

Powered by Labrador CMS