Det Europeiske Journalistforundet fordømmer RUJs beslutning om å åpne lokalavdelinger i de annekterte ukrainske områdene. Bildet viser en journalist som observerer tørrlasteskipet Razoni på vei fra havnen i Odessa i august.

Pressefrihet:

Russisk journalistforbund åpner lokalavdelinger i annekterte ukrainske områder

– Et alvorlig brudd på folkeretten, svarer lederne for de ukrainske fagforeningene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag i forrige uke kunngjorde Det russiske journalistforbundet (RUJ) på sin hjemmeside at sekretariatet hadde besluttet å etablere fire nye avdelinger i de ukrainske territoriene annektert av Russland: I Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson.

Det europeiske journalistforbundet (EFJ) fordømmer etableringen av avdelingene i territorier som er ulovlig annektert av Russland.

– Jeg kan forstå at RUJ har måttet gripe inn for å støtte journalister i vanskeligheter i de okkuperte ukrainske områdene, men det var ingen grunn til å gå så langt som å etablere fire nye avdelinger i disse ukrainske regionene som er ulovlig annektert av Russland, sier EFJ-president Maja Sever i en uttalelse.

Hun utdyper:

– Ved å gjøre dette deltar RUJ aktivt i Kremls politikk for russifisering av de okkuperte regionene. Journalister i de nylig annekterte territoriene vil måtte velge mellom å akseptere de nye lederne og deres organisasjoner, eller motstå det og risikere livet.

Fagforeningens tjeneste

EFJs generalsekretær Ricardo Gutiérrez kom også med en uttalelse i forrige uke hvor han fordømte etableringen av de fire nye RUJ-avdelingene.

– Fagforeninger må stå til tjeneste for arbeiderne, og ikke tjene regjeringenes politiske interesser og imperialistiske impulser.

Videre kom han med en oppfordring til RUJ om å trekke beslutningen. Samtidig bekrefter EFJ sin solidaritet med sine ukrainske kolleger i journalistforbundene National Union of Journalists of Ukraine (NUJU) og Independent Media Trade Union of Ukraine (IMTUU).

– Brudd på folkeretten

Presidenten for NUJU, Sergej Tomilenko, og presidenten for IMTUU, Sergej Grinevetskij, fordømte umiddelbart RUJ sine planer i en felles uttalelse:

– Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja-regionene er ukrainske territorier. Filialer av NUJU og IMTUU har lenge vært etablert og fungert i disse regionene. Opprettelsen av RUJs avdelinger på Ukrainas territorium er et alvorlig brudd på folkeretten og en innblanding i aktivitetssfæren til NUJU og IMTUU.

Powered by Labrador CMS