Samisk dagsavis ser dagens lys

Den samiskspråklige dagsavisen Ávvir kommer på gata i morgen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På samefolkets dag, 6. februar, kommer første utgave av Ávvir, resultatet av sammenslåingen mellom samiskspråklige Ávvir og Min Aigi.

– Det blir den første samiske dagsavisen, noe som er sårt etterlengtet, sier Randi A. Skum, fungerende parlamentarisk leder i Norske Samers Riksforbund til Journalisten.

Kan bli premissleverandør

– Samtidig som Kautokeino-avisa Assu og Karasjok-avisa Min Aigi blir historie, vil en ny og samlende samiskspråklig avis se dagens lys. Den har fått døpenavnet Ávvir og kan bli en svært viktig premissleverandør for nyheter og ytringer, både for samer i Norge og på Nordkalotten, skriver Altaposten i en leder.

Svein Nordsletta, tidligere redaktør i Min Aigi, sier til Journalisten at avisen, som kommer til å ha ti journalister, ikke vil bli daglig i oppstartsfasen.

– Denne uken kommer vi ut to ganger, men på sikt, når vi har alle produksjonsrutiner i ryggmargen, vil vi komme ut daglig.

Han forklarer at de akkurat nå er i en innkjørings- og opplæringsfase og anslår at det kan ta et par måneder før alle produksjonsrutiner sitter. Papirutgaven har ca. 1600 abonnenter i startfasen. På nett er et nytt grunnlagsprogram innkjøpt, men må tilpasses avisens behov og språk, så i en overgangsfase videreføres nettsiden til Min Aigi.

Dyrt prosjekt, sikter høyere

– Det brukes relativt store offentlige midler på Ávvir og norskspråklige Sagat som også ekspanderer. Det er nok helt nødvendig hvis målsettingen er å ha samiske dagsaviser på begge språk. I statsbudsjettet økte tilskuddene med fem millioner kroner, noe som utløste satsing fra begge hold, skriver Altaposten, og legger til at en bevilgning i en slik størrelsesorden forplikter.

Men i Norske Samers Riksforbund håper de at dette bare blir begynnelsen på en mye større satsning.

– Dette er en sak Sametinget har jobbet med i mange år. Det har vært veldig vanskelig å nå frem i møter med kulturdepartementet med hvorfor vi trenger en samiskspråklig dagsavis. Det er veldig flott at vi nå endelig får dette, men vi har en bit igjen. Vi ønsker selvsagt at avisen ikke bare skal dekke den nordsamiske befolkningen som nå, men også tjene lule-samer og sørsamer, sier Randi A. Skum.

Powered by Labrador CMS