David Lång sang «Ausländer Raus!» og trakk seg siden fra den svenske nasjonalforsamlingen.

Sang høyreekstrem tekst – da han oppdaget tabben forsøkte han å ta journalistens mobil

Sverigedemokratarnas riksdagsrepresentant David Lång i håndgemeng med Expressen-journalist.  

Publisert Sist oppdatert

Mandag meldte Aftonbladet at den svenske politikeren David Lång har trukket seg fra riksdagen. Det skjer etter at Lång sang en rasistisk sang på Sverigedemokraternas EU-valgvake.

Nå melder svenske Journalisten at Lång under valgvaken forsøkte å ta Expressen-journalist Daniel Ingmos mobil, da han oppdaget at sangen hans havnet på tape.  

«Utlendinger ut»

Expressens politiske redaktør, Filippa Rogvall, forteller til Journalisten.se at deres utsendte journalist var i en intervjusituasjon med SD-politiker Richard Jomshof da opptrinnet skjedde.

Ingmo hadde nettopp begynt å spørre  Jomshof om eurodiscolåten «L’Amour Toujours» fra 1999 av den italienske artisten Gigi D'Agostino, som ble spilt over høyttalerne. 

Låten han nemlig blitt aktivt brukt av høyreekstreme i Europa, som bytter deler av teksten ut med den tyske frasen «Ausländer Raus», som betyr «utlendinger ut». Både det østerrikske fotballforbundet og Oktoberfest i München har forbudt låten på sine arrangementer. 

Midt i Ingmos samtale med Jomshof går riksdagsrepresentanten David Lång forbi og synger nettopp «Ausländer Raus! Ausländer Raus!», skriver Expressen

 – Han er på vei mot Richard Jomshof, og ser først ikke at Daniel står og tar opp et intervju. Da sier han: «Oi, shit, spiller du inn dette?»  og Daniel svarer «ja». Da prøver han å ta mobiltelefonen, som er det han spiller inn med, sier Rogvall til Journalisten.se.

Håndgemeng 

Ifølge Rogvall skal Ingmo ha holdt igjen mobilen, noe som førte til håndgemeng , før Jomshof brøt inn og ba David Lång forlate stedet

– Han sier noe i stil med «han bare tuller». Alt dette finnes på bånd, et lydopptak av hele hendelsesforløpet, forteller Rogvall.

For øyeblikket vurderer ikke Expressen å anmelde forholdet, sier hun til Journalisten.se

– Det er selvfølgelig ikke akseptabel oppførsel. Det er alvorlig at en journalist som utfører arbeidet sitt blir forsøkt stoppet fra å gjøre det i en offisiell sammenheng, på en partivalgvake. 

Rogvall forteller at alle var litt rystet etter hendelsen, og at en av Expressen-journalistene fulgte etter Lång for å spørre han om det som hadde skjedd. 

– Han unngikk spørsmålene, men han fikk en sjanse til å uttale seg. Han sa at han hadde et tog å rekke og ville ikke helt erkjenne at han hadde sunget eller at det var noe upassende med sangteksten, avslutter Rogvall. 

I en kommentar til Aftonbladet mandag sa Lång at syngingen ikke var overlagt, men at han har plukket opp sangen på sosiale medier, og ikke har hatt noen kunnskap om teksten. 

Powered by Labrador CMS