Fotograf Fredrik Solstad sto opp grytidlig og kjørte i to timer fra Oslo til Hvasser for å ta bilder av det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford. Dette er det første bildet som er publisert i norske medier.

Sikret de første bildene av krigsskipets innseiling:
– Har sovet to timer i natt

– Et spektakulært syn, sier frilansfotograf Fredrik Solstad.

Publisert Sist oppdatert

Da det ble kjent at det amerikanske hangarskipet USS «Gerald R. Ford» var på vei inn i norsk farvann, bestemte frilansfotograf Fredrik Solstad seg for at han skulle være tidligst mulig ute med bilde av krigsskipet.

Grytidlig onsdag var han på plass ytterst på Hvasser ved Færder fyr og sikret de første pressebildene av skipets innseiling til Oslofjorden, som ble publisert av VG.

– Det er gjerne slik at det er et mål å være først ute, særlig når det er en så stor snakkis. Skipet er et spektakulært syn, sier Solstad til Journalisten.

To timer før alle andre

Når Journalisten ringer Solstad onsdag formiddag, har han allerede vært ute i åtte timer og befinner seg ved Drøbak. Etter å ha tatt bilder ved Færder fyr, fulgte Solstad skipet videre til Åsgårdstrand. Han vurderer et stopp til ved Snarøya før han skal hjem og «ta seg en blund», sier han.

Når Journalisten ringer, står Fredrik Solstad ved Drøbak med kameraet klart.

– Jeg har bare sovet i to timer i natt. Men dette er litt spennende. Det er ikke hver dag vi har et slikt skip kjørende inn i Oslofjorden, sier han.

Tirsdag kveld satt Solstad ved bildedesken i VG og ventet på informasjon om skipets posisjon. Han hadde lite informasjon om når det skulle komme, men AIS-senderen viste at det nærmet seg Oslofjorden. Han dro hjem og la seg, våknet igjen klokken 02 og sjekket på nytt. Nå var «Gerald Ford» sydøst for Grimstad, med en hastighet på 17 knop.

– Da kunne jeg beregne at det var cirka tre timer unna Færder fyr. Det tar to timer å kjøre ut dit. Jeg visste at NTB kom til å ta bilder ved Moss og Drøbak, så da tenkte jeg at jeg ville være et par timer før alle andre om jeg dro til Hvasser, forteller Solstad.

Største krigsskip i verden

Skipet har allerede skapt stor interesse i Norge. Sammen med Solstad ved Drøbak står over 50 mennesker med kikkert og kamera og ser på skipet kjøre forbi, forteller fotografen.

Hangarskipet er per 2023 det største krigsskip som noensinne har vært bygget, og kostet 13 milliarder dollar å bygge. Et mål for fotografen var å vise hvor massivt skipet er. Derfor fotograferte han den da det passerte fyrtårnet.

– Det blir satt i perspektiv, men det er vanskelig å få det til å se riktig ut. På bildet kommer skipet litt i bakgrunn i forhold til fyrtårnet, men det er altså høyere og større enn hva det ser ut som, sier han.

Powered by Labrador CMS