– Styret må ta selvkritikk på at vi ikke ble klar over størrelsen på underskuddet på et tidligere tidspunkt, sier styreleder i Skup, Nina Selbo Torset.

Skup kutter kostnader etter millionunderskudd

– Vi skulle gjerne lagt frem et bedre resultat, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skups 2022-regnskap viser et underskudd på 1,3 millioner kroner.

– Det har aldri vært så høy aktivitet i stiftelsen som i 2022, men vi har heller ikke hatt så store kostnader før, sier styreleder Nina Selbo Torset i en pressemelding.

– Vi skulle gjerne lagt frem et bedre resultat, legger hun til.

Omsetningen til Skup endte i 2022 på 9,8 millioner kroner. Det er en økning på 6 millioner kroner fra 2021, hvor mange aktivitet ble stoppet av pandemien. Men kostnadene økte også betraktelig i fjor.

Årsregnskapet viser at stiftelsen hadde driftskostnader på over 11 millioner kroner, en økning fra 3,4 millioner kroner sammenlignet med året før.

Dekkes av egenkapital

Underskuddet dekkes i sin helhet av stiftelsens egenkapital, som etter dette er på 2,44 millioner kroner, skriver Skup i pressemeldingen.

– I pandemiårene har Skup klart å bygge opp en solid egenkapital. Vi har derfor god ryggdekning nå, men vi må likevel ta grep for å kutte kostnader og samtidig øke inntektene, sier Torset.

Skup-styret tar nå selvkritikk, og innfører nye rutiner.

– Styret må ta selvkritikk på at vi ikke ble klar over størrelsen på underskuddet på et tidligere tidspunkt. Vi tar dette på stort alvor og innfører blant annet hyppigere økonomirapportering.

Torset forklarer underskuddet med at Skup-konferansen i 2022 var lite lønnsom, at Dataskup gikk med et vesentlig underskudd. Samtidig økte også de administrative kostnadene.

– Skup-konferansen er stiftelsens viktigste inntektskilde. Vi er avhengige av at den går med et solid overskudd for å finansiere driften gjennom året. Det gjør oss sårbare.

Inntektene må opp

I tillegg til å se på kostnadene, vil stiftelsen fremover jobbe med å øke inntektene. Daglig leder i Skup, John Bones, har fra nyttår gått over i en 100 prosent stilling. Å finne nye inntektsstrømmer vil være et fokusområde for ham i 2023.

Selv om dette også medfører en kostnadsøkning, er det etter styrets oppfatning nødvendig for å håndtere den økte aktiviteten i stiftelsen, skriver Skup i pressemeldingen.

– Vi er veldig glade for at John Bones takket ja til å gå over i en heltidsstilling. Han er enormt viktig for Skup, og nå får han også mer tid til administrativ og økonomisk oppfølging av de mange prosjektene stiftelsen har, sier Torset.

Så langt i 2023 har stiftelsen blant annet jobbet med å kutte kostnader. Styret har blant annet reforhandlet avtaler og satt begrensninger på antall internasjonale foredragsholdere på konferansene.

Dropper hotell

Det største sparetiltaket er imidlertid at Datasskup høsten 2023 vil bli arrangert på Oslo Met i stedet for The Hub.

Konferansen gikk med en halv million i underskudd i 2022 på grunn av økte kostnader og svikt i billettsalget.

– Dataskup har ikke pleid å ha store overskudd, men det er klart det kjennes med et såpass stort fall. Inntil vi har sikret stiftelsen flere inntekter, er det riktig å stramme inn der vi kan. Nå har vi fått leie større og bedre lokaler på Oslo Met til langt billigere penge, og da måtte vi slå til på det, sier styrelederen.

Powered by Labrador CMS