VG-sjef Torry Pedersen måtte svare for manglende premier de siste årene på Skup. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen/Skup

«Vi har ikke fått Skup-diplom på fem år. Det er for dårlig.»

TØNSBERG (Journalisten): VGs sjefredaktør Torry Pedersen forklarte manglende Skup-premier med mye aktivitet i mediehuset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VG har ikke vunnet Skup-prisen siden 2003, og er ikke premiert med diplom siden 2009. På gravekonferansen lørdag var det duket for en egen seanse om at mediehuset har gått tomhendt hjem fra gravekonferansen på mange år.

- Skup-prisen er tilfeldig, men et Skup-diplom bør vi få regelmessig. Der må vi høyne ambisjonsnivået, erkjente Pedersen.

- Hvor lenge kan du fortsette som sjef uten å få en Skup-premie? spurte intervjuer Ingunn Solheim.

- Så lenge jeg leverer de økonomiske resultatene jeg leverer nå vil eierne ha lite fokus på Skup-diplom. Men jeg syns det ville vært bra.

Forsikret

Pedersen forklarte manglende gravepriser - i hvert fall fra Tønsberg - med at VG satser på mange områder i den digitale transformasjonen.

- Vi har bygd en mobiltjeneste og fått over 50.000 digitalabonnenter. Vi satser mye på levende bilder. Vi holder på med, gud veit hva.

Det ble også trukket fram at VG satser hardt på hendelsesnyheter. Redaktøren forsikret om at graving er prioritert i redaksjonen.

- Vi i VG prøver bygge en kultur med å avsløre det andre forsøker å tilsløre.

Chelsea-metoden

Med i panelet var konkurrenter som har gjort suksess i Tønsberg de siste årene. Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen kunne se sine journalister plukke den gjeveste prisen i fjor. Og Dagens Næringsliv featureredaktør Gry Egenes og Bergens Tidendes sjefredaktør Gard Steiro har de siste årene hentet hjem både priser og diplomer.

- Vi har lagt vekt på at vi måtte komme inn på denne arenaen. Skup er kjempeviktig for norsk journalistikk. Vi kunne ikke fortsette å komme hit uten å komme hjem med premiering, sa Markussen.

Gard Steiro fortalte at Bergens Tidende kneppet opp satsingen etter at bykonkurrenten BA vant et diplom i 2008.

- BA vant diplom for en sak vi hadde fått tips om, og til og med sjekket ut. Da fant vi ut at vi måtte gjøre noe. Da gjorde vi to ting. Vi begynte å satse på graving, og vi brukte Chelsea-metoden, vi kjøpte opp journalisten i BA, sa Steiro.

De fleste i panelet la vekt på at lederne må bygge opp en kultur for gravejournalistikk i redaksjonene. DNs Gry Egenes mener imidlertid kompetanse er viktigst.

- Vi må hele tiden lete etter talenter, folk som gidder stå i det. Det er jo masse mas, masse kjefting og tunge dager, sa Egenes.

Derfor gir hun gravejournalister som «går på veggen» få andre arbeidsoppgaver i perioder det går litt trått.

Trøst

En trøst for VG-redaksjonen er for øvrig at Maria Mikkelsen og Synnøve Åsebø tidligere i måneden vant Den store Journalistprisen for «Historien om Odin».

Og de kan vinne Skup-prisen allerede i kveld. Mediehuset har levert inn seks prosjekter til juryen, som ledes av tidligere VG-sjefredaktør Bernt Olufsen.

Les alt om Skup her.

Powered by Labrador CMS