Metoo i mediene

Slakter metoo-dekningen:
– Systematisk overgrep

Det ble gjort publiseringer vi aldri ellers hadde gjort, sier Åsa Linderborg om metoo-høsten i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Høsten 2017 var Åsa Linderborg kulturredaktør i Aftonbladet.

I videointervjuet over forteller hun åpenhjertig til Journalisten om hvordan det opplevdes da metoo traff svensk offentlighet, og en Aftonbladet-journalist ble stående i begivenhetenes sentrum.

Noen måneder senere skulle Linderborg være sentral i Aftonbladets dekning rundt anklager mot teatersjef Benny Fredriksson, som senere tok sitt eget liv.

I dag ser hun svært kritisk på hvordan mediene i Sverige håndterte metoo: Hun kaller den svenske dekningen for et systematisk overgrep, som også handlet om trafikktall og økonomi.

– Samtlige mediehus endret sine journalistiske rutiner. Vi gjorde publiseringer som vi aldri ellers hadde gjort, og vi gjorde det i den gode saks navn, sier Linderborg.

– I revolusjonens navn slapp vi opp hele regelverket, for vi ville vise at vi stod på rett side av denne revolusjonen.

Dette er tredje episode i Journalistens videoserie om metoo i mediebransjen.

Denne høsten er det fem år siden metoo tok verden med storm. I november samme år postet Aleksander Schau 24 twittermeldinger om seksuell trakassering, vold og overgrep i den norske kultur- og medieverdenen. Det ble startskuddet for måneder med selvransakelse og lovnad om bedring i en bransje som ikke har til vane å sette søkelyset på seg selv.

Men hvilke konsekvenser hadde dette oppgjøret for mediebransjen? Hvordan var det å stå i mediedekningen som varsler, og hvordan var det å jobbe redaksjonelt med de krevende sakene? Hva skjedde egentlig med metoo i Sverige og Danmarks mediebransjer, og hvordan er ståa nå, fem år senere?

Vi har gjort et dypdykk i månedene og årene som fulgte hashtaggen #metoo.


Powered by Labrador CMS