PFU-leder Anne Weider Aasen og resten av utvalget må onsdag ta stilling til to klager mot NRK.

Pressens Faglige Utvalg:

Sogneprest reagerer på NRK-artikkel: – Ble ikke sagt at det jeg svarte skulle publiseres

PFU skal på onsdagens møte behandle fem åpne og én lukket sak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal på onsdagens møte behandle seks klager. To mot NRK. Den ene NRK-saken går bak lukkede dører, mens sak to er en klage fra sogneprest Benjamin Bjørnsen Anda for NRKs omtale av hans standpunkt til kvinnelige prester.

Klager reagerer på at det i en tidlig versjon av artikkelen sto i en tittelen at han nektet å samarbeide med kvinnelige prester. Denne tittelen ble også delt på Facebook. Den ble senere endre til «Seier nei til kvinneprestar – får likevel halde fram som sokneprest».

I sin klage til PFU skriver Anda:

«Det ble ikke sagt at det jeg svarte skulle publiseres. Det var ikke tydelig at dette var en intervjusituasjon [...].

Anda skriver at det fremstår som om han har bidratt med kommentar i saken, noe han ifølge klagen ikke har ønsket.

I sitt tilsvar skriver NRK at bakgrunnen for artikkelen var et portrettintervju med Anda i Sunnmørsposten, «der det fremgår at han har et konservativt teologisk syn, blant annet at han er motstander av kvinnelig prestetjeneste».

NRK forteller videre at saken bygger på skriftlig dokumentasjon i tillegg til intervjuer med representanter fra blant annet menigheten, presteforeningen lokalt og Biskopen i Møre.

Videre skriver NRK at det ble gjort endringer i saken etter at klager tok kontakt:

«Klager påpeker da at det er feil at ordet 'nektar' er brukt i overskrift. Ordet nekter stod ikke i artikkelen, men redaksjonen finner den i en lenketittel på Facebook til NRKs artikkel på NRK.no.»

NRK opplyser at lenken og Facebook-posten ble oppdatert med ny tittel og at følgende presisering ble lagt inn i selve artikkelen:

«I ein tidlegare versjon av artikkelen var det brukt ein undertittel der det stod at Benjamin Anda nektar å samarbeide med kvinnelege prestar. I ettertid er dette retta til 'Seier nei til kvinnelege prestar'.»

Saksliste:

Lukket sak:

  • NN mot NRK

Åpne saker:

Fordi første sak som behandles er lukket, starter strømmingen fra møtet først nærmere klokken 9.30. Journalisten strømmer alle de åpne sakene.

Powered by Labrador CMS