Debatten og Fredrik Solvang inviterte til debatt om Israel og Palestina tre dager etter det overraskende Hamas-angrepet.

Solvang om å invitere israelere og palestinere til Debatten: – Det står jeg for

– Skulle bare mangle at Debatten speiler ordskiftet som allerede er i gang.

Publisert Sist oppdatert

 – Det er ikke med stor iver og lyst redaksjonen kaster seg over alle konflikters mor, Israel-Palestina-konflikten.

Slik starter Fredrik Solvang sitt forord i NRKs Debatten-podkast. 

Nå kommer kritikken mot Debatten som gikk på luften tirsdag kveld, men Solvang selv sier han står for valgene til redaksjonen. 

For nært og for tidlig

Blant gjestene under Debatten tirsdag var rabbiner Joav Melchior fra Det mosaiske trossamfunn og leder av Palestinakomiteen, Line Khateeb, Conrad Myrland fra Med Israel for Fred (MIFF) i tillegg til norsk-israelske Sarah S. Abraham og norsk-palestinske Marco Elsafadi og Arthur Sæmer Timraz.

Politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, skriver i en kronikk onsdag at det ble en sørgelig bom i Debatten tirsdag, og at:

«Noen ganger blir virkeligheten så nær at det er vanskelig å få til en fornuftig diskusjon». 

På sosiale medier er andre kritiske til at det ble avholdt en debatt om konflikten så kort tid etter Hamas sine angrep. Andre mener NRK har for stort fokus på konflikt når de inviterer gjester med så klar tilknytning. 

– Det står jeg for

Ifølge Solvang har det etter angrepet tatt fyr både i spalter og på sosiale medier, og Debatten-redaksjonen ønsket med gjestene å speile ordskiftet med parter som kjenner det på kroppen. 

Tragisk nok bekreftet kanskje gjestene hvorfor konflikten er så fastlåst, sier Solvang i podkasten.

– Vi stod overfor noen valg før debatten. Ett var at vi kunne ha satt norske politikere i studio og diskutert hvordan den norske responsen bør være. Vi valgte å gå til kjernen og invitere israelere og palestinere, rett og slett. Det står jeg for, sier han.

Solvang mener resultatet viser på hvilken måte, og i hvor stor grad man snakker forbi hverandre, og at man har helt forskjellige historiefortellinger, livsanskuelse og utsyn.

– Det fikk vi vist fram, og vi som redaksjon hadde ikke noen høyere ambisjon enn det.

– Veldig mange mil unna Norge

I podkasten adresserer Solvang kritikken om at det er gått for få dager fra Hamas sitt angrep sør i Israel, til NRK avholdt debatten mellom israelere og palestinere. 

– Vel, de vi inviterte mente ikke det. Dette er et angrep som har skjedd veldig, veldig mange mil unna Norge. Dette er ikke norsk jord, og vi kan diskutere dette som noe som har skjedd et annet sted i verden, på samme måte som vi har diskutert invasjonen av Ukraina gang på gang.

Det skulle bare mangle at Debatten speiler ordskiftet som allerede er i gang, sier han. 

Og det var nettopp diskusjonen om hvorvidt man kan diskutere Hamas sitt angrep isolert, eller om man er nødt til å se på det store historiske konteksten, redaksjonen ønsket å vise, sier Solvang.

– Dét er ordskiftet som er i gang, og som vi bare viderebrakte.

Powered by Labrador CMS