Hanne Christiansen har jobbet med de nederlandske RTL-journalistene Olaf Koens (t.h.) og Edmée Van Rijn i Israel.

Aftenposten-journalisten satt på flyet da meldingene kom om angrep mot flyplassen 

– Det var i overkant hårete, sier Hanne Christiansen. 

Publisert

Aftenpostens midtøsten-korrespondent Hanne Christiansen reiste søndag til  Israel for å dekke situasjonen etter at Hamas gikk til angrep sør i landet. 

Innflyvningen til flyplassen Ben Gurion ble imidlertid mer dramatisk enn forventet. 

– I overkant hårete 

Christiansen brukte over et døgn på å få tak i flybilletter for å komme seg ned til Israel, fordi flere flyvninger var kansellert og forsinket. 

Søndag kveld fikk hun kommet seg på et fly sammen med to nederlandske kollegaer. Men flyturen skulle ikke bli den roligste.

– Da vi nærmet oss Israel begynte vi å få meldinger fra kollegaer som spurte om det gikk bra. Da hadde det begynt å komme informasjon om at Hamas var i ferd med å angripe flyplassen.

På flyet var det både nett og direkte-TV, som Christiansen fikk slått på:

– Da så vi rakettene seile inn fra Gaza. Det var i overkant hårete, men det det gikk heldigvis veldig bra, sier hun.

Israel har senere avvist at raketter skal ha truffet Ben Gurion. 

– Veldig sterkt

Christiansen fikk selskap av kollega og fotograf Jan Thomas Espedal mandag kveld, og de to befinner seg nå i Jerusalem. Christiansen sier det har vært nyttig å jobbe sammen med andre utenlandske kollegaer da de fortsatt jobbet med å få oversikt. 

Christiansen (t.v.), her sammen med den nederlandske kollegaen Edmée Van Rijn, sier det er frustrerende å ikke ha tilgang til Gaza.

Mandag jobbet hun sammen med de nederlandske  RTL-journalistene Olaf Koens og Edmée Van Rijn.

– I går var fokuset på å komme seg til områdene som ble angrepet og å snakke med folk som opplevde angrepet tett på. Og ikke minst har vi forsøkt å komme i kontakt med de som var på festivalen som ble angrepet, sier hun.

Hun har snakket med pårørende i Israel som fortsatt savner familiemedlemmer som trolig er kidnappet av Hamas. 

– Det er veldig sterkt, og mange vonde historier vi hører. Samtidig er det frustrerende å ikke ha tilgang til Gazastripen for å dekke det som skjer der nå. 

Kommer ikke inn i Gaza

Etter angrepene fra Hamas har Israel gått til en storstilt motaksjon, og bomber flerfoldige mål på Gazastripen. 

– Israel har forseglet grensen, og det er selvsagt farlig der. Vi har kontakt med folk der inne som sender oppdateringer når de har nett, sier Christiansen. 

Mandag fikk hun imidlertid kommet seg sørover og nær grensen til Gaza.  

– Der er nå et konstant bombardement. Det drønner i ett sett. Det som skjer der er utrolig dramatisk, og det er frustrerende å ikke ha tilgang.

Hun forteller at arbeidsforholdene er helt greie i Jerusalem, der hun befinner seg nå, men sier at situasjonen preger stemningen. 

– Det er tomt i gatene og mye er stengt. Mange er nervøse og engstelige for hva som kommer til å skje, spesielt med tanke på en bakkeinvasjon som mange tror kommer til å skje, avslutter hun. 

 

Powered by Labrador CMS