Statsminister Jonas Gahr Støre legger fredag fram langtidsplan for forsvarssektoren. En frilanser fikk problemer med tilgang.

Statsministerens kontor nektet journalist tilgang til pressekonferanse: ­– Misforståelse

Avbestilte reise og hotell på grunn av krøll hos SMK.

Publisert

– Jeg spurte meg selv om dette var aldersdiskriminering eller siling av journalister, sier Jan Petter Helgesen til Journalisten.

Journalistveteranen som har vært medlem i Norsk Journalistlag i over 50 år, leverer fremdeles saker til norske publikasjoner, ofte om Forsvaret.

Men en misforståelse hos Statsministerens kontor (SMK) skapte trøbbel denne uka.

Fikk avslag

Helgesen har den siste tiden forberedt seg på å dekke en viktig hendelse i sektoren: Regjeringens presentasjon av ny langtidsplan for forsvarssektoren.

På kystvaktskipet KV Bjørnøya, som ligger til kai i Oslo, skal statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram holde pressekonferanse fredag formiddag.

Helgesen bestilte fly fra Stavanger til Oslo og hotell i hovedstaden, men støtte på et uventet hinder da han forsøkte å melde seg på fredagens pressekonferanse i regi av SMK.

Påmeldingen ble avvist, og Helgesen forteller at han i telefonkontakt med SMK fikk beskjed om at han trengte en anbefaling fra en redaksjon for å kunne bli godkjent.

Noe lignende har Helgesen aldri opplevd i sin lange karriere, sier han til Journalisten.

– Dette var et helt ukjent prinsipp for meg, og jeg må si at jeg reagerer på det.

SMK beklager

Etter at Journalisten først henvendte seg til Statsministerens kontor om saken torsdag, gikk det kort tid før Helgesen fikk kontrabeskjed.

Kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse uttaler:

– Her har det vært en misforståelse fra SMK sin side. Vi forsto det først som om Helgesen var en pensjonert journalist som ønsket å være til stede på pressekonferansen. Jeg har i dag hatt en god prat med Helgesen, og forstår at han er en aktiv frilanser som ønsker å dekke framleggelsen av Langtidsplanen for Forsvaret. Da ønsket jeg ham velkommen på pressekonferansen i morgen, og beklaget at han først ble avvist.

Utfordringene er likevel ikke umiddelbart løst – flybillettene og hotelbookingen har Helgesen allerede kansellert.

– Jeg vurderer muligheten til å reise likevel, men dette var veldig synd, avslutter han.

Powered by Labrador CMS