Leder Sidsel Avlund i NRKJ. Foto: Kathrine Geard

NRK ansetter 20

Skal redusere vikarbruken.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var i midten av april i år at NRK bestemte seg for ikke å anke en dom fra tingretten som sa bedriften måtte ansette en tidligere vikar i fast stilling.

Den gang sa NJ-advokat Knut Skaslien at dommen burde få konsekvenser for NRKs bruk av midlertidige. 

-  Dommen viser at NRK har drevet med en praksis som ikke står seg, sa han.

Det fikk han rett i. Helt på tampen av forrige måned sendte fungerende nyhetsdirektør Stein Bjøntegård ut en epost til de ansatte som fortalte at NRK har ansatt 20 personer i nyhetsdivisjonen.

- Vikardommen i vinter er tydelig på at NRK må sørge for å bruke egne faste ansatte inn i ledigheter.  Det følger ingen nye hjemler med denne beslutningen, skriver Bjøntegård.

På tide

NRKJ-leder Sidsel Avlund sier at de er godt fornøyd med at NRK nå følger dommen fra saken som påpeker at kringkastingens grunnbemanning er for lav.

- Det som er viktig nå er at de som blir ansatt får mest mulig forutsigbarhet. 

 NRKJ har lenge ment at NRK har hatt for lav grunnbemanning sett i forhold til arbeidsoppgavene. Derfor er det også blitt påpekt at når NRK i det siste har kuttet, har det vært bra at det er blitt gjort prioriteringer og ikke bare kuttet etter ostehøvelprinsippet.

Hvorvidt de nye ansettelsene er nok for å få grunnbemanningen opp til et fornuftig nivå, tør Avlund ikke spekulere i. Det vil først bli tydelig i løpet av høsten.

Arbeider med planer

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk sier til Journalisten at drøftingene mellom ledelsen og klubbene begynner til høsten, og at alt er derfor ikke avklart. Likevel ønsket NRK å tilby de 20 faste jobber før sommeren.

- Dette er folk som allerede er her.

Hvordan disse skal arbeide er nettopp det som vil bli gjenstand for diskusjoner denne høsten. For tiden arbeides det med å gå gjennom vaktplaner og å analysere tidligere fraværsstatistikk for å legge grunnlag for mulige modeller. 

Kalbakk sier at det kan bli aktuelt å bruke de nyansatte i en pool med medarbeidere som brukes ved langsiktige fravær og ved tilkallingsbehov. Omtrent som i dag, bare at de nå har fast jobb. 

- De skal redusere kortsiktige behov og samtidig få arbeidsforhold som gir dem langsiktighet i arbeidslivet. Det er så klart komplisert å ivareta begge de behovene.

Dekker en del

Vikarene skal dekke midlertidige behov, ikke permanente behov. Nettopp det siste har tidligere vært gjenstand for NRKs bruk av midlertidige, og som var kjernen i dommen mot arbeidsgiveren. Men selv med ansettelsen av de 20, vil det fortsatt være et stykke fra en utopisk hverdag hvor grunnbemanningen nærmest dekker alle behov.

- Det skal ikke heller være utopisk. I en turnusbedrift eller et område med 350 ansatte vil det alltid være fravær og behov for vikarer. Men hos oss har andelen midlertidige ligget opp mot 15 prosent, med dette regner vi med å komme godt under 10 prosent.

Powered by Labrador CMS