Stein Bjøntegård og Per Arne Kalbakk. Foto: NRK

Avkrefter avgangsrykter i NRK

Verken nyhetsredaktør eller programdirektør går av.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det har jeg også hørt. Men nei, jeg skal ikke trekke meg.

Ryktene om at nyhetsredaktør Stein Bjøntegård i løpet av fredag ville trekke seg som sjef nådde også Journalisten.

– Ryktene stemmer overhodet ikke. Verken jeg eller noen andre har bedt Bjøntegård om å gå. Jeg har heller ikke selv vurdert stillingen min, sier programdirektør Per Arne Kalbakk.

Ikke tema

Kalbakk har siden torsdag kveld kjent til ryktene om at Bjøntegård skulle trekke seg som følge av Dagsrevy-skandalen.

– Det har overhodet ikke vært tema, sier han.

Bjøntegård forteller at det har vært en vanskelig periode etter at det ble kjent at NRK Dagsrevyen hadde sendt et innslag om en romkvinne hvor viktige fakta var underslått:

– Dette er en grov tabbe som jeg ikke på noen som helst slags måte ønsker å bagatellisere. Jeg skjønner at folk gjerne vil vite hvem som gjorde hva så konkret som mulig. Men for meg gjelder redaktøransvaret. Det er redaktørens ansvar at kvalitetssikringen ikke er god nok.

Kollektivt ansvar

Den tankegangen deler programdirektøren. Han sier at en annen alvorlig feil er at saken ikke ble løftet høyt nok opp i systemet, og at det til syvende og sist er en kollektiv svikt som man ikke kan gi enkeltmedarbeidere skylden for.

– Det vi gjør nå er å sørge for å øke den etiske bevisstheten hos den enkelte medarbeider og skjerpe rutinene for hvordan vi håndterer vanskelige saker. Ingen av de tingene har Stein endret på en måte som har ført til denne svikten.

Kalbakk sier han heller ikke selv har vurdert stillingen sin. Ingen andre NRK-medarbeidere omplasseres etter fadesen, opplyser han.

– Noen kommentatorer og mange nettdebattanter har antydet at NRK og andre medier ikke tar samme konsekvenser av grove feil som de ofte antyder eller krever at andre samfunnsinstitusjoner bør gjøre?

– Jeg forstår den reaksjonen. Men når vi retter søkelys mot andre, treffer det ikke den enkelte sykepleier eller tilsvarende underordnede, men ledelsen i disse organisasjonene. Det samme bør gjelde oss.

Å ta ansvar

– Har ikke journalister både større personlig ansvar og innflytelse på samfunnet enn en sjåfør som slipper ut diesel i elva og aldri har søkt oppmerksomhet?

– Jo, det er riktig, men dette er likevel et redaktøransvar og et ledelsesansvar. Og du må også huske på at jeg som leder må behandle mine medarbeidere slik vi forventer av ledere andre steder.

Nyhetsredaktør Bjøntegård forteller at han ikke ønsker å forklare seg eksternt om hvem som har visst hva til hvilke tidspunkt.

 – Ville de ha oppgitt navn på sine medarbeider med detaljerte beskrivelser? Dette handler om redaktøransvaret og jeg vil ikke gå ut og si at den og den var involvert og visste sånn og sånn. Jeg skjønner behovet for å vite, men jeg tror ikke det er vanlig praksis i norsk presse. Vi må også ta vare på folkene våre, sier han.

Bjøntegård forteller at folk i Dagsrevyen er lei seg og fortvilet over det som har skjedd, noe han mener er forståelig.

 – Dette dreier seg om vår troverdighet. Det er her snakk om en grov feil. Vi har gjort urett mot ei ung jente. Og vi har sendt en sak som ikke er dekkende for virkeligheten.

Timet mot anken?

 – Kalbakk, NRK har uttrykt misnøye med at loggen fra Dagsrevyen ble lekket og deretter publisert av Journalisten. no?

– Jeg synes ikke det er bra at interne opplysninger lekkes. Men NRK lever samtidig av at det lekkes fortrolig informasjon fra andre, svarer programdirektøren.

Han mener det er feil å tolke loggen som bevis på at enkeltpersoners bevisste valg var avgjørende.

– Jeg ser det mer som en kollektiv svikt. Det ble utvist fryktelig dårlig skjønn da vi utelot sentral informasjon fra dommen. Den store feilen var at vi ikke anså voldtekten som relevant i denne reportasjen.

– Vi har lurt på hva NRKs sak faktisk var, altså det dere kaller fokuset i reportasjen?

– Saken dreide seg om kulturkollisjon mellom det norske rettsapparatet, romkulturen og romfolkets tradisjon som reisende.

– Men den handlet jo bare om familien, de dømte og ofrene for menneskehandel. Og den kom to dager før anken var berammet i Gulating lagmannsrett. Var den timet mot anken?

– Det vet jeg ikke, du må spørre andre lengre ned om akkurat det.

– NRK har uttrykt misnøye med at loggen fra Dagsrevyen ble lekket og deretter publisert av Journalisten. no?
– Jeg synes ikke det er bra at interne opplysninger lekkes. Men NRK lever samtidig av at det lekkes fortrolig informasjon fra andre, sier Kalbakk.
Han mener det er feil å tolke loggen som bevis på at enkeltpersoners bevisste valg  var avgjørende.
–  Jeg ser det mer som en kollektiv svikt. Det ble utvist fryktelig dårlig skjønn da vi utelot sentral informasjon fra dommen. Den store feilen var at vi ikke anså voldtekten som relevant i denne reportasjen.
– Vi har lurt på hva NRKs sak faktisk var, altså det dere kaller fokuset i reportasjen?
– Saken dreide seg om kulturkollisjon mellom det norske rettsapparatet, romkulturen og romfolkets tradisjon som reisende.
– Men den handlet jo bare om familien, de dømte og ofrene for menneskehandel. Og den kom to dager før anken var berammet i Gulating lagmannsrett. Var den timet mot anken?
– Det vet jeg ikke, du må spørre andre lengre ned om akkurat det.

Powered by Labrador CMS