NTB: – Dette gjør vi hver dag

Telegrambyrået klipper på lik linje med nettavisene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Diskusjonen om E24s gjengivelse av artikler i Dagens Næringsliv, har fått flere til å spørre om nettavisas praksis skiller seg fra NTBs. Når nyhetsbyrået daglig gjengir et redigert sammendrag av nyheter i norske medier, forholder NTB seg i utgangspunkt til akkurat de samme reglene som nettavisene.

– Så vidt jeg kjenner til, finnes det ingen særavtaler som gir oss spesielle rettigheter, sier nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes.

– Vi forholder oss til sitatretten og gjengir nyheter i vår egen form, men ikke hele verk. Det kan ofte bare være en mediekilde, selv om vi også skriver sammen flere mediers omtale av samme sak.

Bjellaanes mener norske mediebedrifter både aksepterer og ønsker at NTB siterer dem.

– Overvåkingen av andre medier er helt sentral i NTBs virksomhet, og vi har aldri fått negative reaksjoner.

Nyhetsredaktøren antar det kan skyldes at byrået ikke har egne publikasjoner og slik ikke konkurrerer med opphavsmediet, men snarere oppfattes som et serviceorgan. Samtidig selger NTB sitt innhold videre og omsetter for nærmere 100 millioner kroner i året.

– Du har sett Journalistens presentasjon av seks DN-artikler og E24s bruk av dem. Kunne NTB skrevet lignende sammendrag?

– Ingen av E24s saker slår meg umiddelbart som noe vi ikke kunne sendt ut. Vi gjør dette hver dag.

Powered by Labrador CMS