Terroraksjonen mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo har utløst en massiv debatt i både tradisjonelle og sosiale medier om mediene i større grad burde ha publisert de omstridte karikaturtegningene.
Norsk Redaktørforening kommer ikke til å støtte noen aksjon for å publisere flere av de omstridte tegningene.
– Redaktørene må ikke la seg påvirke til å endre sin publistiske virksomhet på grunn av det som har skjedd, sier generalsekretær Arne Jensen.
Hardt ut
På NRK 1s Debatten torsdag kveld gikk kulturredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende hardt i rette med det hun betegnet som redaktørenes feighet under og etter karikaturstriden i 2005-06.
– Norsk presse har i dag påstått at vi alle er Charlie Hedbo. Det er vi vitterlig ikke. Det har tiden etter Jyllands-Postens karikaturtegninger virkelig vist. Nå trykkes det overalt. Dette er altfor seint. Feigheten til europeiske sjefredaktører etter 2005 var det som tok Charlie Hebdo, uttalte Sandvik.
[quote:1-right]
Kulturpersonligheter som William Nygaard, Anne B. Ragde og Håvard Rem sier til Klassekampen fredag at norske medier bør massepublisere Muhammed-karikaturene til Charlie Hebdo. Torsdag gjenga blant annet Dagbladet, VG, Aftenposten, Klassekampen og NRK Debatten en rekke av de omstridte tegningene.
Redaktørene viser moderasjon i sin publiseringsiver, men poengterer samtidig behovet for å benytte tegninger fra Charlie Hebdo i den løpende nyhetsdekningen.
– Jeg har ikke sans for en aksjonistisk linje, sier Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen til Klassekampen. Også VG-sjef Torry Pedersen er tilbakeholden med å gi sin støtte til en fellesaksjon. Det samme sa Klassekampens Bjørgulv Braanen og NRKs Per Arne Kalbakk til Journalisten torsdag.
Vil ikke bidra til aksjon
Arne Jensen slår fast at det er helt uaktuelt for NR å bidra til noen slags aksjon.
[quote:2-left]
– Da ville vi bite oss selv i halen. Hele NRs idé er å sette den enkelte redaktør best mulig i stand til å fatte egne beslutninger på så fritt grunnlag som mulig, uten press fra noen utenforstående. Vi støtter redaktørenes selvstendige beslutninger, enten de velger det ene eller det andre. Alle må ha rett til å publisere. Også de som velger ikke å publisere er enig i det.
Jensen understreker at han personlig har stor forståelse for at redaktører som aldri har publisert en karikaturtegning sier at det ikke er naturlig for dem å gjøre det nå heller.
– Andre redaktører sier de bruker tegningene som en del av nyhetsdekningen av saken. Det er en journalistisk begrunnelse. Det er også helt legitimt å publisere tegninger for å markere noe. Men dette må hver redaktør finne ut av.
– Hva kan man forvente av norske redaktører i denne saken?
- Jeg forventer at norske redaktører står opp og forsvarer retten til å publisere. Det er ikke tvil om at de har gjort det i denne saken. Det viktige er at man fortsetter sin publisistiske virksomhet ut fra de kriteriene man legger til grunn for journalistikken sin. Uten å la seg true til å være forsiktige eller gjøre andre ting. Det ville være dumt om redaktører lot seg påvirke i en eller annen retning av terroraksjoner.
[quote:3-right]
Flertall for publisering
En spørreundersøkelse Norfakta har gjennomført for NRK viser at flere enn seks av ti nordmenn mener det er riktig at mediene viser karikaturtegninger av profeten Muhammed. Totalt 501 personer har svart på spørsmålet “Er du for eller mot at aviser, magasiner eller andre viser tegninger av den islamske profeten Muhammed slik det franske satiremagasinet Charlie Hebdo har gjort?”
• 65 prosent er for
• 15 prosent er imot
• 19 prosent svarer “Vet ikke”
Flere menn enn kvinner er for publisering av Muhammed-karikaturer, ifølge NRK-undersøkelsen.
— Alle bør publisere
Mediene bør absolutt publisere karikaturtegningene som førte til terroristangrepet på Charlie Hedbo, mener den anerkjente amerikanske medieforskeren Barbie Zelizer. Dette skriver nettavisen Khrono, som er eid av Høgskolen i Oslo og Akershus. Zelizer er professor ved Annenberg School for Communication ved University of Pennsylvania. Hun holdt forelesning på HiOA torsdag ettermiddag om bruken av fotografier og tegninger i medienes dekning av konflikter og krig. Zelizer var en av fire innledere på seminar om krigsjournalistikk under tittel “Krigen mot IS og andre globale utfordringer i journalistikken”.
[quote:4-left]
På spørsmål fra Khrono om om norske medier bør publisere karikaturtegningene svarer Zelizer:
— Ja, absolutt, det bør alle. Mediene burde heller ikke ha sladdet nyhetsbildene fra aksjonen. Det åpner for ulike tolkninger av hva som faktisk skjedde, mener hun.
Ifølge Zelizer er det ingen grunn til at foto, i motsetning til tekst, skal sladdes.
— Jeg er flau over hvor lite debatt det er om dette, og hvor lite forståelse det er for de ulike rollene som bilder spiller i forhold til tekst. Vi trenger en bedre forståelse av hvordan bilder virker, og hvordan de virker annerledes enn tekst, sier hun.
Høgskolelektor Bernt Eide ved fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus deltok på samme møte.
— Jeg er i utgangspunktet enig, men her i Norge er vi veldig opptatt av at de pårørende må varsles før en bruker den typen bilder usladdet. Det synes jeg er viktig, sier han til Khrono.