Ærlighet varer lengst

Studentradioen i Trondheim mener Adressas sjefredaktør lyver i intervju med Journalisten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mens Adresseavisen bruker spalteplass på sin egen mislykkede radiokonsesjon, har en lokal og viktig Norgesnyhet gått dem hus forbi; Studentradion i Trondheim får som første og eneste studentradio i Norge tillatelse fra myndighetene til å sende radio på FM-båndet døgnet rundt.

De siste dagene har det kommet flere uttalelser fra så vel lokalpolitisk hold som fra ledelsen i mediekonsernet Adressa, som omhandler konsesjonstildelingen for lokalradio i Trondheim. Som ansvarlig redaktør for Studentradion i Trondheim reagerer jeg selvfølgelig kraftig på enkelte av disse uttalelsene, ettersom disse bygger på feilaktige opplysninger, faktafeil og direkte løgn. Det er også påfallende at man lar politikere som overhodet ikke har innsikt i tildelingsprosessen få uttale seg i avisen, istedenfor å ta kontakt med de personer som faktisk har fattet vedtaket.

Rune Olsø, partileder for Arbeiderpartiet i Trondheim sier til Adressa.no den 11.09.08 at det er en ”skandale” at Radioadressas klage ble avslått av Medietilsynet. Når RadioAdressa hevder å kunne dokumentere at det lokale innholdet er langt mer omfattende enn det konkurrentene kan vise til sier Olsø at dette ikke engang er et tvilstilfelle. Dersom Olsø i det hele tatt hadde tatt seg bryet med å lese avslaget fra Medietilsynet ville han på side 9 kunne lese følgende (min utheving):

«Klageren har også vist til at lokalt innhold vil omfatte om lag 250 minutter daglig og at egenproduksjonen vil bli utvidet ved en tildeling av en 24/7-konsesjon, uten at dette er videre presisert. Beskrivelsen bærer preg av nåværende sendevirksomhet samt ønsker om utvikling med utgangspunkt i nåværende virksomhet, men uten at det kan ses å være presentert noen konkret forpliktende angivelse av lokalt innhold. Budet på mer enn seks timer som ble framsatt i Adressas søknad, var ikke supplert med en redegjørelse som ga Medietilsynet tilstrekkelig mulighet til å erstatte det med et annet numerisk uttrykk. …»

I en artikkel på journalisten.no fra 11.09.08 kan man også lese følgende sitat fra Arne Blix: «– (…) Det er urimelig at den eneste søkeren som kan dokumentere at man har nyhetsproduksjon som er basert i området, som har redaktør og som kan gi NRK konkurranse, ikke får konsesjonen, sier Blix engasjert.» Denne uttalelsen ikke bare udokumentert, den baserer seg på ren løgn. Adresseavisen er fullt klar over at Studentradion i Trondheim har egen daglig nyhetsproduksjon som går hver hele time under kanalens sendetid (20-02 på hverdager). Denne er rettet mot unge voksne og studenter som befinner seg i målgruppen til kanalen, og er følgelig lokalt basert. Jeg kan selvfølgelig ikke snakke på vegne av NRJ, eller Tommy Gaustad, kanalsjef i Radio 1 Norge, men selv er jeg tilsatt som ansvarlig redaktør i Studentradion i Trondheim og lover både Blix og øvrige lyttere å gi NRK konkurranse på redaksjonell dekning av det som skjer i Trondheim. Og da mener jeg ikke bare trafikkmeldinger, nyheter og værvarsel, men faktiske reportasjer, anmeldelser og politisk debatt. Dette leverer Studentradion i dag, og det lover vi å fortsette med videre.

Jeg vil også gjerne påpeke at Adressa aldri har mistet sin konsesjon, de har bare ikke blitt tildelt en ny. Inneværende konsesjonsperiode er over 31. desember 2008, og en ny konsesjonsperiode starter 1. januar 2009. Dette betyr i praksis at alle lokalradioer har hatt samme utgangspunkt, og har kunnet 2 søkt om sendetillatelse på like premisser. At RadioAdressa faller bort fra FM-båndet er dermed kun Adressas egen feil, ettersom deres søknad ikke ble vurdert god nok i forhold til konkurrentene.

Jeg vil avslutte med å oppfordre til åpenhet i konsesjonsdebatten og la alle de involverte få slippe til. Jeg ønsker i tillegg at framtidige uttalelser baserer seg på dokumentert kunnskap og fakta for å unngå misforståelser. Det tror jeg vil være til det beste for så vel mediene, som publikum.

Powered by Labrador CMS