Snorre Valen i Sosialistisk Venstreparti. Foto: Åsmund Holien Moe/flickr.

SV til skattekrig mot Google og Facebook

Lanserer en krisepakke for å redde norske medier i sitt nye programutkast.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Mediemangfoldet er under press. Spredning av falske nyheter og ren propaganda er til å miste nattesøvnen av, sier programkomiteens leder Snorre Valen.

Han mener det ikke er tilstrekkelig å vente på internasjonale skatteregler. I andreutkastet til nytt partiprogram foreslår SV å innføre nye regler for flytting av overskudd, med kildeskatt på royalties og lisenser.

– Urettferdig

Hensikten med skattereglene er å beskytte norske medier mot det partiet mener er urettferdig konkurranse. Også Aps medieutvalg har tatt til orde for å skattlegge selskaper som Facebook og Google – og bruke pengene på norsk journalistikk.

– At store internasjonale aktører stikker av gårde med annonseinntektene uten å betale skatt og konkurrere på like vilkår, bidrar til å svekke norsk offentlighet, sier Valen.

Programutkastet som skal behandles i landsstyret før det endelig blir vedtatt under landsmøtet til våren, går også inn for økt pressestøtte. Samtidig skal allmennkringkasterne styrkes og NRK få mer penger.

Fordeling

Rundt 1.600 politiske endringsforslag har kommet inn fra medlemmer og uavhengige fagfolk i arbeidet med programmet. Om lag halvparten er tatt inn i utkastet som nå foreligger. Det er første gang partiet har en så åpen programprosess.

– Fordelingspolitikken gjennomsyrer hele programmet. Skjev fordeling og økende ulikhet forklarer høyrepopulismens frammarsj i Vesten, mener Valen.

Et nytt og mer progressivt skattesystem – med boligskatt – er den sentrale ingrediensen i SVs oppskrift for omfordeling. I tillegg tar partiet til orde for økt barnetrygd og egenandelstak på tannhelse.

– Heldagsskolen er også et viktig grep for å utjevne forskjeller, sier SVs nestleder og finanspolitiske talsmann.

Powered by Labrador CMS