Svarttrost-journalistene Sindre Leganger og Synva Hjørnevik er klare med podkastserien «Operasjon Charlie».

Podkastdokumentar

Svarttrost-podkast avslører at «Lurelegen» har svindlet igjen

– Veldig spennende å jobbe med undersøkelser av noe som skjer i nåtid, ikke bare en fortidshistorie.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I 2017 ble en kvinne i Arendal, den såkalte «Lurelegen», dømt for å ha lurt ofrene sine til å tro at hun var lege, og for å ha fått overført penger for medisinsk behandling det aldri ble noe av.

Hun ble dømt til over to års fengsel, men den nye podkastdokumentaren «Operasjon Charlie» avslører at kvinnen fremdeles er en aktiv svindler.

Dokumentarserien i seks deler er det Synva Hjørnevik og Sindre Leganger fra podkastselskapet Svarttrost som står bak. De har brukt det siste året på graving i registre og innsynsarbeid, som har gitt resultater.

– Vi har kommet over nye bevis som tyder på at «Lurelegen» fortsatt er aktiv, og det har gitt masse driv til å fortsette arbeidet videre, sier Hjørnevik i en pressemelding.

Utfordrende å skape tillit

Underveis i arbeidet med «Operasjon Charlie» dukket det opp flere nye saker og forhold som journalistene bestemte seg for å etterforske.

I podkastserien kommer det frem at kvinnen fra Arendal i januar 2022 mottok et forelegg fra politiet etter fire tilfeller av bedrageri. Ytterligere to anmeldelser mot henne fra 2022 ble henlagt av politiet.

– Det har vært veldig spennende å jobbe med undersøkelser av noe som skjer i nåtid, ikke bare en fortidshistorie, sier Hjørnevik.

Medskaper Leganger legger til at prosessen også har bydd på utfordringer.

– Det har vært spesielt å jobbe med denne serien siden det handler om folk som har fått misbrukt tillit, og som journalist handler jo alt om å få kildenes tillit. Det krevde tidvis mye arbeid, og med enkelte kilder måtte vi ha videosamtaler for å bevise at vi faktisk var de vi sa at vi var.

Digitale detektivnettverk

I løpet av det siste året har de to journalistene også fått bevitne hvordan «Lurelegen»s ofre samlet seg i digitale detektivnettverk.

I podkastserien treffer lytterne en mann ved navn Björn, som i 2016 grunnla nettverket «Operasjon Charlie».

– Det er en skandale at politiet ikke klarer å stoppe dette, og at politikerne ikke bevilger nok penger til politiet så de har ressurser til å ta disse sakene, sier Björn i podkastserien.

Kvinnen fra Arendal har fått flere muligheter til å bidra i podkastserien, og også imøtekomme alt som kommer fram. Det har hun ikke ønsket.


Powered by Labrador CMS