Ordfører Marianne Borgen i Oslo kommune takker mannen bak Innsyn.no, Tarjei Leer-Salvesen. Foto: Angelica Hagen

Oslos ordfører: – Trenger at flere ser politikerne i korta

Takker Innsyn.no som lanserer verktøy for å bedre innsyns- og søkemuligheter i kommunens postjournaler. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frem til nå har det ikke eksistert en søkbar offentlig journal for Oslo kommune. Det har Redaktørforeningen, i samarbeid med Innsyn.no og Fædrelandsvennen gjort noe med.  

De har samlet offentlig journal seks årganger bakover i tid fra alle virksomhetene, og skriver dataprogrammer som gjenkjenner den enkelte etat og bydels måte å føre offentlig journal på. Disse journalene er samlet i en database som stadig oppdateres, og hvor brukeren kan velge å søke i enkelte etater eller på tvers av alle enhetene. 

Fredag er nesten fire millioner dokumenter som er søkbare fra Oslo kommune. Ordfører i kommunen Marianne Borgen takker mannen bak Innsyn.no, Tarjei Leer-Salvesen for arbeidet med prosjektet. 

– Vi ønsker mer åpenhet i kommunen, men har gjort det for komplisert. Vi ønsker mer kritisk journalistikk og håper mange journalister vil søke i våre journaler. Vi trenger at flere ser politikerne i korta, sier hun. 

Les også: Hvis det offentlige ikke åpner opp, gjør Tarjei det for dem

– Virkelig noe annet

Det nye verktøyet ble lansert på et frokostmøte på Oslo Media House fredag. 

– Journalene i Oslo kommune er ikke bra eller spesielt velutviklet. Derfor syntes vi det var en god idé å inngå samarbeid med Innsyn.no og Fædrelandsvennen. Vi gjorde en avtale om at de gjorde jobben og at redaktørforeningen finansierte det, slik at vi kan tilby dette til alle som ønsker å gjøre journalistikk på Oslo kommune, sier generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen. 

Les også: Mener svikten i Oslo-innsyn må få konsekvenser

Han legger til at Oslo som Norges største kommune - en kjempestor forvaltningsenhet - er viktig å drive journalistikk på. Han har selv testet det nye systemet.

– Det er virkelig noe helt annet, sier han. 

Les også: Oslo kommune bryter offentlighetsloven

Verdt å krangle

Tarjei Leer-Salvesen. Foto: Angelica Hagen

Tarjei Leer-Salvesen forteller Journalisten at han har jobbet med å åpne opp Oslo kommune siden mai. Arbeidet har foregått på deltid og han beregner at det har tatt mellom tre og fire uker. 

Han har brukt noe av tiden til å krangle med fagetater i kommunen, men forteller at det er verdt det. 

– Verdien på sikt er større enn arbeidet som er nedlagt, mener han. 

Leer-Salvesen forteller at ideologien bak Innsyn.no handler om å styrke journalister som yrkesgruppe. Når pressen har så store utfordringer som den har, kan vi i det minste stå sammen om å gjøre innsyn enklere, mener han. 

Powered by Labrador CMS