Advokat Mette Yvonne Larsen har forsvart den tiltalte i tingretten.

Journalist tiltalt for voldtekt

Tidligere TV 2-journalist dømt til fire års fengsel for voldtekt

I dag kom dommen i saken mot den voldtektstiltalte journalisten. Vil bli anket, sier forsvarer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oslo tingrett har felt dom i saken der en mannlig journalist sto tiltalt for voldtekt. Mannen dømmes til ubetinget fengsel i fire år. Han må også betale oppreisning på 223.000 kroner.

Medier24 meldte først om dommen.

Aktor la opprinnelig ned påstånd om fire år og tre måneders fengsel.

Mannen jobbet i TV 2 da den anmeldte hendelsen fant sted.

Mannen var tiltalt for en såkalt sovevoldtekt av en daværende kvinnelig kollega. Da journalisten møtte i Oslo tingrett tirsdag 11. oktober, erklærte han seg ikke skyldig i tiltalepunktene.

I dommen står det:

«Basert på en vurdering av det samlede bevisbilde har retten funnet det bevist at tiltaltes forklaring om frivillig samleie kan utelukkes. Det er etter rettens oppfatning bevist at samleie ikke var frivillig, og at fornærmede var bevisstløs og/eller ikke i stand til å motsette seg det som skjedde.»

Og videre:

«Retten er heller ikke i tvil om at tiltalte, bedømt som edru, har handlet med bevissthet om at fornærmede sikkert eller mest sannsynlig var bevisstløs og eller ute av stand til å motsette seg samleie.»

I dommen står det også at i bevisvurderingen har retten «særlig lagt vekt på at tiltalte stadig har endret sin forklaring i henhold til den informasjonen han har fått om hva andre har observert både om hva som skjedde før samleie, selve samleiet, og etter samleie».

I skjerpende retning har retten vektlagt at voldtekten fant sted i fornærmedes hjem på hennes soverom. Retten finner ingen formildende omstendigheter i saken, står det videre i dommen.

– Det er i ferd med å bli et betydelig samfunnsproblem i saker hvor noen påstår seg «sovevoldtatt» at beviskravet senkes, ofte fordi man tar utgangspunkt i at en fornærmet har blitt voldtatt selv om hun hevder å ikke huske noe, skriver forsvarer Mette Yvonne Larsen til Journalisten i en sms.

Hun bekrefter at dommen blir anket.

Bistandsadvokat Trine Rjukan mener at det er en meget god og grundig dom.

En rekke TV 2-medarbeidere vitnet i rettssaken som gikk over fire dager i Oslo tingrett.

***

I Vær varsom-plakatens punkt 4.7 heter det at identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. I løpet av rettssaken ble det et sterkt fokus på et miljø i TV 2, noe vi mener det er relevant å opplyse våre lesere om. Derfor har vi nå, i forbindelse med at dommen er klar, valgt å identifisere arbeidsstedet.

Powered by Labrador CMS