Bistandsadvokat Trine Rjukan fotografert i Oslo tingrett under rettssaken mot den tidligere TV 2-journalisten.

– Fornærmede er blitt trodd på alle punkter

En god og grundig dom, er konklusjonen til bistandsadvokat Trine Rjukan etter at en tidligere TV 2-journalist er dømt til fire års fengsel for voldtekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag kom dommen mot en tidligere TV 2-journalist som var tiltalt for å ha voldtatt en kollega. Mannen ble dømt til fire års ubetinget fengsel.

– Dette er en meget god og grundig dom hvor fornærmede er blitt trodd på alle punkter. Det har vært det viktigste for henne, skriver bistandsadvokat Trine Rjukan i en epost til Journalisten.

– Retten har fått med seg alle detaljer og når man leser domspremissene fremgår det at retten på en samvittighetsfull og nøktern måte har vurdert alle vitneforklaringer og øvrige bevis den har fått seg forelagt i de fire dagene forhandlingene pågikk, skriver hun videre.

– Et samfunnsproblem

Da Journalisten tidligere i dag var i kontakt med Mette Yvonne Larsen, forsvaren til den tidligere TV 2-journalisten, var hun kritisk til dommen.

– Det er i ferd med å bli et betydelig samfunnsproblem i saker hvor noen påstår seg «sovevoldtatt» at beviskravet senkes, ofte fordi man tar utgangspunkt i at en fornærmet har blitt voldtatt selv om hun hevder å ikke huske noe, skrev hun i en sms til Journalisten.

Hun bekreftet også at dommen vil bli anket.

Rjukan deler ikke dette synet på sovevoldtekter og beviskrav.

– Helt feil

– Det er helt feil at domstolen i de såkalte «sovevoldtektssakene» senker beviskravet slik forsvarer hevder. Det er det overhodet ikke grunnlag for å hevde hverken i denne konkrete saken spesielt eller i disse sakene generelt.

Hun fortsetter:

– Det som derimot er et betydelig samfunnsproblem i denne type saker, er at mørketallene er svært høye fordi man som offer ofte føler skam og skyld, samt at man opplever at det er for belastende å anmelde en person man trodde man kunne stole på og som er del av det samme miljøet.

***

I Vær varsom-plakatens punkt 4.7 heter det at identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. I løpet av rettssaken ble det et sterkt fokus på et miljø i TV 2, noe vi mener det er relevant å opplyse våre lesere om. Derfor har vi nå, i forbindelse med at dommen er klar, valgt å identifisere arbeidsstedet.


Powered by Labrador CMS