NRKs faste kritikere protesterer mot omleggingen til terningkast.

Terning-anmeldelser

– Til alle våre lesere, lyttere og seere: Vi beklager

NRK-kritikerne protesterer i åpent brev.

Publisert Sist oppdatert

«Vi ønsker ikke terningkast!»

Slik starter teksten som er publisert på nettsiden til Kritikerlaget. Innlegget er en protest mot NRKs omleggingen til terningkast på «alle» NRKs anmeldelser, både litteratur, teater og annen kunst.

Innlegget er signert av ni NRK-kritikere. 

«Vi, kritikerne av scenekunst, litteratur og visuell kunst, ønsker ikke terningkast i anmeldelsene vi skriver. Vi er lei oss over ikke å ha blitt hørt i denne saken. For nå skjer det: Nå blir det terninger overalt», fortsetter teksten.

Den første litteraturanmeldelsen med terning på NRKs flater, ble en femmer til Lars Myttings nyeste roman. Denne ble publisert fredag i forrige.

Da NRK-prosjektleder Rune Håkonsen presenterte omleggingen til terning-anmeldelser rett før årets sommerferie, var det flere av de faste NRK-kritikerne som protesterte. 

Flere av disse er blant kritikerne som har signert protestbrevet. De mener blant annet at anmeldelser med terning bidrar til å forenkle kunstkritikken, og kan skyve teksten unna.

«Ikke alt trenger å lande på en talldom. Kunst er nyanser, tvil, refleksjon og grubling – og en anmeldelse er å åpne et rom som kritikeren og leseren kan gå inn i sammen. Kritikk er dom, ja da, men ikke bare det. Kritikeren sitter ikke på fasiten. I sitt vesen er kritikk meningsbærende journalistikk.»

Brevet som er signert av Knut Hoem, Thula Kopreitan, Anne Cathrine Straume, Leif Ekle, Mona Pahle Bjerke, Karen Frøsland Nystøyl, Ola Hegdal, Shana Fevang Mathai og Jonas Hansen Meyer, fortsetter med:

«La dette være klart: Vi tror på sammenheng og analyse. Vi tror på kunsten som selvstendig. Vi tror på undring og nyanser. Vi tror ikke på terningen.»

Før kritikerne avslutter med:

«Til alle våre lesere, lyttere og seere: Vi beklager.»

Les hele brevet her.

Powered by Labrador CMS