Frykter oppsigelser i Stavanger Aftenblad

Kun to søkte sluttpakke, ti redaksjonelle stillinger skal bort.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Stavanger Aftenblad skal kutte 10 redaksjonelle stillinger i løpet av 2015. Det skriver Klassekampen.

Kuttene kommer etter at avisen senest i fjor høst gjennomførte kutt i bemanningen. Ansvarlig redaktør Lars Helle varslet både i desember i fjor og i april at det ville komme nye kutt i år.

Les også: Varsler ny nedbemanning

Dårligere

Kuttene i denne runden er på 10 årsverk, og skulle vært tatt før sommeren. Men ifølge Klassekampen var det bare to som søkte om sluttpakke. Årsaken er ifølge fungerende klubbleder Tor Dagfinn Dommersnes reduserte sluttpakketilbud.

– Sluttpakkeordningen har blitt dramatisk mye dårligere på kort tid, sier Dommersnes til avisen.

Journalisten omtalte Schibsteds nye modell for nedbemanning i april. Den byr på tre alternativer:

• Sluttpakker med etterlønn 

• Jobbjakt på heltid med full lønn eller 

• Etterutdanning med halv lønn

Sluttpakketilbudet innebærer fritak fra arbeidsplikt i oppsigelsestiden og inntil 3 måneder etterlønn for dem som har mer enn 5 års ansiennitet. For dem over 58 år avtales individuelle løsninger.

Les også: Ny modell for nedbemanning i Schibsted

Bruker penger

Klassekampen skriver at de med over 20 års tjenestetid og med en alder over 55 år har fått redusert sluttpakken fra 22 til 9 måneder. Den fungerende klubblederen frykter for oppsigelser i avisen, for første gang i avisens historie. Klubben og ledelsen møtes til nye forhandlinger i august.

Administrerende direktør Siv Juvik Tveitnes sier til Klassekampen at ledelsen har vært tydelige på at det ville komme endringer i sluttpakkemodellen.

– Jeg mener vi fortsatt har gode sluttordninger i Stavanger Aftenblad. Vi vil framover bruke mer penger på rådgivning og veien videre, sier Tveitnes til Klassekampen.

Til Journalisten karakteriserer Tveitnes sluttpakkeprosessen som avsluttet etter fristens utløp for å søke pakke i juni. Hun vil ikke kommentere om det betyr at de nå vil starte drøftelser om oppsigelser. Hun viser til at partene skal ha nye samtaler etter ferien.

– Vi har prøvd å komme i mål med frivillige ordninger. Det redaksjonsledelsen jobber med nå er en ny organisering, der vi innplasserer folk i en ny redaksjon. Da vil noen bli overtallige, sier Tveitnes til Journalisten.

– Hva skjer da?

– Vi prøver å finne løsninger. I siste konsekvens kan det bli snakk om oppsigelser.

Aftenbladet har ikke gjennomført oppsigelser ennå. Det var nær på for en typograf i fjor høst, men vedkommende jobber fortsatt i mediehuset, men i en annen funksjon.

Tveitnes forstår redaksjonsklubben frykt for at oppsigelser kan bli aktuelt.

– Vi er i prosesser der oppsigelser er nærmere enn noen gang. Men jeg mener vi har prøvd å finne løsninger her.

Svekket resultat

Stavanger Aftenblad leverte et driftsresultat på 9 millioner kroner av en omsetning på 225 millioner kroner i første halvår. Det er ned fra 27 millioner kroner av en omsetning på 260 millioner kroner på samme tid i fjor.

I andre kvartal alene leverte Aftenbladet et driftsresultat på 4 millioner kroner av en omsetning på 111 millioner kroner. Det er ned fra 16 millioner kroner av en omsetning på 130 millioner kroner i andre kvartal i fjor..

Les mer om Schibsted.

Powered by Labrador CMS