Dagbladet går til politianmeldelse

Antyder at SOS Rasisme trakasserer journalistene deres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagbladet kjørte i fjor en lang artikkelserie om medlemsjuks i SOS Rasisme. Serien omhandlet også forholdet mellom SOS Rasisme og kommunistgrupperingen Tjen Folket. Denne omtalen ble klaget inn for PFU, hvor Dagbladet ble frikjent for sin dekning av nettverket mellom de to organisasjonene.

Ifølge en politianmeldelse fra Dagbladet og DB Medialab kan denne dekningen ha ført til sabotasje mot journalistene Espen Sandli og Eiliv Frich Flydal.

DoS

I teksten på politianmeldelsen begjærer Berner Gruppens konsernsjef Tore Stangebye påtale av tre tilfeller av såkalt DoS (Denial of Service)-angrep mot de to journalistene. Angrepene innebærer at telefonene til journalistene ringer ustanselig og hyppig. Angivelig så ofte som hvert tiende sekund i enkelte tilfeller.

Dagbladet har ikke klart å finne ut hvem som står bak anropene som enten kommer fra skjulte nummer eller et polsk nummer som bedriften ikke har klart å spore.

Stangebye skriver at det som er på det rene er at de to journalistene har arbeidet på samme saksfelt opp mot et bestemt miljø.

– Miljøet utgjør i stor grad ledelsen i SOS Rasisme, Revolusjonær kommunistisk Ungdom og Tjen Folket, skriver konsernsjefen.

Videre heter det at disse angrepene sammenfalt med publisering av artikler eller at journalistene har sendt spørsmål til personer i SOS Rasisme.

SOS

At SOS Rasisme skulle gjennomført disse angrepene, stiller talsmann Kjell Gunnar Larsen seg uforstående til.

– Vi har ingen interesse av å gjøre noe sånt. Vi mener at Dagbladet har behandlet oss dårlig og ikke har gitt noen nøktern fremstilling av hva vi har blitt utsatt for, men denne kritikken har vi fremført via de vanlige kanalene, skriver Larsen i en epost.

Han sier at SOS Rasisme ikke har sett noen dokumentasjon på angrepene, og understreker at de uansett ikke har noen forbindelse til dem.

– Dagbladet burde heller ha kastet blikket mot de nynazistene som gjennom flere år har prøvd å angripe SOS Rasisme gjennom å spre falske anklager mot oss. Disse kreftene har ingen hemninger, det har de demonstrert mange ganger.

– Hvordan opplever du at dere er nevnt i denne anmeldelsen?

– At Dagbladet setter fram kraftige påstander som de ikke kan dokumentere er dessverre ingen nyhet for oss.

Alvorlig

Sjefredaktør Lars Helle forteller i en epost at de har klare indikasjoner på at angrepene skyldes avisens journalistikk. Han reagerer sterkt på krenkelser mot deres reportere over lengre tid. Helle understreker at Dagbladet naturligvis skal tåle mye, men debatten må respektere ytringsfriheten.

– Her er vi godt utenfor, både på grunn av den vedvarende karakteren på oppringningene, den sabotasjeeffekten det har på vår journalistiske virksomhet og at de griper inn i våre ansattes rett til privatliv på en sterkt krenkende måte. Det fins mange andre og mer akseptable måter å angripe Dagbladet og Dagbladet.no på.

Helle sier at man i en redaksjon står ganske så maktesløse overfor slik virksomhet.

–Men alvoret kjennetegnes av at vi har anmeldt saken til politiet. Det skal litt til før vi går til slike skritt.

Ukjent

Helle forteller videre at angrepene uansett ikke skal påvirke journalistikken i Havnelageret. Utover at det vanskeliggjør arbeidsforholdene for enkelte journalister.

Politiførstebetjent Marianne Bækken Zagar er etterforskeren som fikk anmeldelsen tildelt etter at den ble registrert hos politiet onsdag denne uken. Hun forteller at hun ikke kjenner til tilsvarende angrep, men utelukker ikke at hennes kolleger kan ha vært borti tilsvarende.

Dagbladet vil trolig få beskjed fra politiet mot slutten av neste uke om politiet vil etterforske saken videre.

Powered by Labrador CMS