Trond Giske. Foto: Gaute Singstad, mythos.no

Giske ser på publiseringsansvaret

BERGEN (Journalisten): Noe må gjøres, sier kulturministeren og nedsetter utvalg som kan avklare ansvaret for nettpublisering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under sin tale på Nordiske Mediedager gjorde kulturminister Trond Giske det klart at noe må gjøres med alt som publiseres på nett. Spesielt viser han til hovedoppslaget til Dagbladet torsdag om ei 13 år gammel jente som strippet, og opplevde at opptak av dette lagt ut på nett.

- Jeg vil nedsette et utvalg som skal utrede samlet vurdering av publiseringsansvar på nett, sa Giske til forsamlingen.

Personvern

Giske forklarte at utvalget blant annet skal se nærmere på nødvendige tiltak for at personvern og ytringsfrihet best mulig kan sameksistere på nett.

Til Journalisten forteller han at ideen til utvalget bunner i personvernkommisjonens innstilling om å gi bistand til å fjerne personopplysninger som er av privat natur eller som er krenkende.

Om konsekvensen av utvalgets utredning kan ende med tilføyelser i for eksempel straffeloven, er han så langt ikke sikker på.

- Problemet er at det er begrenset hvor langt norsk lov strekker seg utenfor landets grenser. Blant annet har man problematikken med servere som befinner seg i utlandet. Mens for eksempel norske bloggere som sitter i Norge er en annen problemstilling.

Giske har tidligere ytret frykt for nettdebatten. Les intervju her.

Ventet lenge

Assisterende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening synes forslaget om utvalg er bra.

- Vi har bedt om dette i mange år for mange av bestemmelsene er gamle og utdatert, og dekker ikke nettet, sier han.

Jensen forklarer at det fra hans ståsted ikke er gitt at redaktøransvaret vil utformes likt. For eksempel kan man få forskjellig utforming på VG Blogg i forhold til Nettby, men han understreker at det blir feil å forskuttere.

Jensen spør seg om dette kan resultere i at Giske tidligere tanker om medieombud nå endres.

- Betyr det at medieombudet blir til et personvernombud? Det er et viktig spørsmål for mandatet til utvalget.

Han presiserer samtidig at Redaktørforeningen vil være skeptiske til et ombud som også skal passe på medier som er knyttet til PFU, en ordning han mener fungerer godt.

Powered by Labrador CMS