– Åpenhet hadde vært det beste

Den kvinnelige TV 2-journalisten med kontakt til terrormistenkte burde fra første stund stått åpent fram, mener Nils E. Øy og Hans Geelmuyden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Etter min mening burde TV 2 og den kvinnelige journalisten fra første stund vurdert om ikke det beste hadde vært å stå åpent fram og fortelle sin versjon av det som skjedde. Slik saken har utviklet seg, har det blitt en masse spekulasjoner som ingen er tjent med, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening.

– Du sier de burde vurdert det, men hva mener du?

– Dette må til syvende og sist være en avgjørelse som den angjeldende journalisten tar, men hadde jeg vært i hennes sted, så er jeg ikke i tvil. Jeg ville gått åpent ut. Det ville også gjort saken mye enklere for journalisten og for TV 2. Da slipper man å leve med denne ubehagelige situasjonen, der man alltid vil lure på hvem som vet hva.

– Trygve Hegnar blåser nå navn og bilde i dagens utgave av Finansavisen. Skal andre følge etter?

– Jeg mener fortsatt det er presseetisk galt av andre medier å publisere hennes identitet, selv om det neppe er galt i rettslig forstand, sier Nils E. Øy.

Kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden er ikke et sekund i tvil om hva TV 2 burde gjort:

– Jeg har bare en religion og det er åpenhet. Det ble foreslått i Aftenposten forleden at man kanskje burde ha et åpenhetstilsyn. Jeg tror at åpenhet gagner samfunnet, og det gagner TV 2 og journalisten i denne saken også. Hun kan like gjerne stå fram og fortelle historien. Hva var det egentlig som skjedde her? Det er jo det som er profesjonen hennes også, å fortelle hva som skjer, og denne gangen handler det om henne selv bare, sier Geelmuyden.

– Hegnar identifiserer journalisten i dag?

– Jeg synes jo at mediene i sin alminnelighet utøver en usedvanlig sterk selvjustis. Man beskytter sine egne, men man er ikke alltid så flink til å beskytte andre. Hegnar har aldri vært noen del av det man kaller det gode medieselskap i Norge. Hegnar har alltid vært en opprører i medielandskapet og det Hegnar nå gjør, er å la mediene smake sin egen medisin. Og det er interessant. Vi trenger sånne.

– Tror du dette svekker TV 2s omdømme?

– Nei, jeg tror ikke det, men jeg tror det ville vært veldig fint om mediene hadde en diskusjon seg imellom om hvordan mediene håndterer en situasjon som dette. Det synes jeg ville vært fint.

– TV 2 sier at alle med detaljekunnskap om i denne saken har kommet fram til at man ikke bør identifisere?

– Vi som jobber med kommunikasjon har vel hørt den type unnskyldninger så mange ganger at det tror vi ikke på lenger. Det første makten gjør, er å komme med hundre bortforklaringer på hvorfor man bør lukke seg. Og det er det TV 2 gjør her, og det holder ikke, sier Hans Geelmuyden.

Powered by Labrador CMS