Klassekampen har et lengre intervju med fotograf Khan Farooq i dagens avis. Foto: Faksimile

Rolfsens medregissør: Kanskje uklokt og i grenseland å delta på biltur med mulig IS-rekrutt til Sverige

– Jeg kunne ikke la denne sjansen gå fra meg, sier Khan Farooq.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Khan Farooq (23) jobber nå som journalist i Dagbladet. I vår hadde han oppdrag som medregissør på Ulrik Imtiaz Rolfsens dokumentarfilmprosjekt om Profetens Ummah. I dag forteller Farooq i Klassekampen hvordan han endte i produksjonsselskapets bil på vei til Landvetter flyplass ved Gøteborg.

Ekspedisjonen endte med at svensk politi anholdt en 18-åring på mistanke om at han skulle slutte seg til terrorbevegelsen IS. Og med at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) 8. juni ransaket Rolfsens leilighet i Oslo og bealgla råfilm.

Kanskje i etisk grenseland

Farooq sier til Klassekampen at han tidlig i juni ble oppringt av trusseldømte Ubaydullah Hussain og bedt om å bli med på “noe veldig spennende” som ikke4 ble nærmere beskrevet. Invitasjonen førte til at Hussain, Farooq og to andre kjørte 18-åringen til Gøteborg. Derfra skulle han fly til Tyrkia og krysse grensen til Syria.

Journalisten forteller at Hussains bil var så liten at det ville bli vanskelig å filme og at man derfor brukte en Volkswagen Caravelle som tilhører rolfsens produksjonsselskap. Hendelsen inngår i påtalemaktens argumentasjon for at det påfølgende beslaget var lovlig. Høyesterett tar stilling til saken i løpet av to ukers tid.

– Jeg ser i ettertid at dette kanskje var uklokt og i et etisk grenseland, sier Farooq til Klassekampen. Han utelukker ikke at han selv kan bli siktet for medvirkning til terrorrekruttering.

Journalisten forteller at han var sterkt i tvil om han skulle bli med på bilturen til Sverige. Han følte at det var risikabelt å si nei. Dersom 18-åringen ble arrestert, kunne han selv bli mistenkt for å ha tystet. Samtidig er Farooq usikker på om det ville vært journalistisk holdbart å avslå:

– Ingen i verden har ennå dokumentert en IS-kriger som er på vei til Syria. Jeg kunne ikke la denne sjansen gå fra meg.

Mer om Klassekampen finner du her.

 

 

 

Powered by Labrador CMS