Magnus Håkonsen mener medienes jakt etter feil i politiet ikke er konstruktiv. Foto: Morten Uglum, Aftenposten

- Ville gjerne sett Breivik live

Utøya-overlevende mener mediene kunne sendt forklaringene til terroristen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Magnus Håkonsen er blant de overlevende fra Utøya. Han har tidligere vært kritisk til medienes dekning i kjølvannet av terrorangrepet mot Norge. Blant annet VGs oppslag om rekonstruksjonen på øya.

Denne uken har han forsøkt å få med seg mest mulig, men med tentamenkjør har ikke det vært bare lett. Men det han har fått med seg, mener han har vært bra. Mediedekningen karakteriserer han som respektfull og grei, men enkelte journalister mener han likevel burde vite når det er på tide å stoppe.

Skjerm familie

– Jeg har også hørt at mediene har ringt til famili, venner og overlevende. Det er respektløst! Tar ikke den du ringer telefonen, er det stor mulighet at de ikke vil snakke med deg. Å da ringe familie og venner er i en moralsk gråsone, sier Håkonsen bestemt.

Han forteller at han den siste uken selv har mottatt daglige henvendelser fra medier som vil intervjue ham. Blant annet fra BBC, SVT, VG, Dagbladet, fransk TV og bulgarsk TV. Han synes det er greit, som regel får han en sms eller en mail, men på grunn av prøvene han skal gjennom på skolen, har han valgt å takke nei.

Håkonsen forteller at han heller ikke hadde hatt noe imot om forklaringen til Anders Behring Breivik gikk direkte på TV, slik mediene ønsker.

Kunne sendt hele

– Jeg ville ikke hatt noe imot full kringkasting, for meg ville det vært helt greit. At alt ikke kringkastes tar bort en mulighet for oss å følge saken hjemmefra, i gode og trygge omgivelser. Mange har lyst til å følge alt, og det å kunne gjøre det i trygge omgivelser hadde vært veldig positivt for min del. Jeg uttaler meg bare på vegne av meg selv, så jeg har derfor også full forståelse for at andre overlevende ikke ønsker at det skal kringkastes.

I Gjøvik er det ikke satt opp noen sal hvor Håkonsen kan følge saken. Da må han til Hamar og uten bil er ikke det særlig lett. Og til Oslo er det enda lenger, og så er det vanskeligere å bli akkreditert. Hadde forklaringen blitt sendt på TV, ville det vært lettere å følge saken.

– Det er fint at han ikke får talerstolen, men føler det ikke er noen fare for det. Aktoratet har tatt fra han talerstolen gjennom spørsmålene de stiller, sier han.

Skuffet over enkelte

Av mediedekningen er det lite som overrasker ham, eller for den saks skyld skuffer. Snarere er det enkelte AUF-ere som skuffer mer. Og som har overrasket ham negativt.

Håkonsen forteller at han forstår at mediene ønsker å finne skup, det er forventet. Men at enkelte AUF-ere «lurer» seg med på disse skupene, blant annet å kritisere AUF-leder Eskil Pedersen for å ha forlatt øya, irriterer han.

– Det virker som om det er et ønske om å være i mediene og rampelyset. Samtidig tar det fokuset bort fra saken og det som er viktig. Ingen kan lastes for det de gjorde den dagen, eller kritiseres for at de forsøkte å redde sitt eget liv.

Heldig

Selv skal Håkonsen til Oslo for å følge saken i slutten av mai, når den siste delen om Utøya skal belyses. Selv skal han ikke vitne, selv om han kanskje hadde ønsket det, men Håkonsen understreker at det uansett ikke er han saken handler om.

– Denne saken handler først og fremst ikke om meg som enkeltperson, siden jeg har vært så heldig som det jeg har vært, men om de som har mistet livet. Det mener jeg enkelte har å lære av.

Powered by Labrador CMS