Fikk nok av helgefylla

Varden dropper bildeserier med folk på helgefylla. Har slike bilder en naturlig plass i nettjournalistikken?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kun kort tid etter at Lars Kise tok over som sjefredaktør i Edda-avisen Varden, rydder han opp. Nå vil han ikke lenger bruke nesten en kvart million i året for å legge ut bildeserier med folk på helgefylla.

– Personlig elsker jeg å gå på pub, og jeg er glad i en øl. Jeg er slett ingen asket. Men hvorfor skal vi som avis prioritere ressursene våre på folk som er på byen og drikker, spør Kiese.

Etikk kuttes

– Det er noe rart med norske nettaviser. Det man aldri ville funnet på å trykke i en papiravis, det dyrkes fram som stor journalistikk på nettet. Vesentlighet, kreativitet og etikk kuttes ut når målet er flest mulig klikk. Jo flere klikk, jo større suksess, sier Kise.

Fra og med torsdag legger han bildeserien død og lar erkekonkurrenten Telemarksavisa få ha slike bildeserier alene.

– Jeg har tenkt å fortelle dette til våre lesere i morgen. Det er så ille her i Telemark at når du klikker på et av de to nettstedene en søndag er hovedoppslaget «disse var på byen i helgen». Det å prioritere halvfulle telemarkinger når det skjer så mye annet i distriktet mener jeg er feil bruk av penger.

– Man kan saktens diskutere om dette er journalistikk, i så fall er det veldig kjedelig journalistikk.

Mister trafikk

For avisene i Edda-konsernet har bildeserier av folk ute på byen vært sterke trafikkdrivere, men Kise er likevel ikke redd for å miste nettbrukerne sine når serien forsvinner.

– Jeg tror nok at vi kan tape trafikk, men vi vil ikke tape unike brukere på det. Vi kommer til å bygge oss opp etter hvert med andre spennende ting.

– Dessuten, skulle vi bare tenke klikk kunne vi like gjerne drevet med porno.

Kiese mener det rett og slett blir feil å bruke rundt 200.000 kroner i året på den ukentlige bildeserien. Samtidig understreker han at avisa vil fortsette å benytte seg av frilanserne som har vært i sving med å fotografere til bildeseriene.

Ikke vurdert

I søsteravisen Østlendingen på Elverum har ikke det å fjerne denne type bildeserier vært tema.

– Vi har ikke vurdert å kutte ut disse seriene. Dessuten bruker vi ikke mange hundre tusen kroner på det. Kanskje bruker vi noen titusen kroner, men ikke mer, sier ansvarlig redaktør Morten Stenberg.

Stenberg forteller at Østlendingen ikke tar bilder av dem som oppfattes som fulle.

– Vi setter ikke fulle mennesker på trykk.

Redaktøren innrømmer at bildeserien har bidratt til sterk trafikk på nettstedet.

– Dette er med på å øke trafikken, det er det ingen tvil om. Vi har en betydelig vekst etter at vi begynte med serien, men det er ikke et must for oss å ha den. Vi har heller ikke hatt noen klager på den. Nesten motsatt faktisk, folk ber om å bli tatt bilde av når vi er ute.

Fra helgen lanserer Varden en ny bildeserie «I helgen» som skal handle om Telemarkingenes fritidssysler.

Powered by Labrador CMS