Storaviser rammes av moms

Selv med lavmoms vil Dagbladet få 26,4 færre millioner. VG 68,9.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble mediestøtteutvalget nesten ett år lange arbeid kjent. Og det var en delt innstilling Anniken Huitfeldt fikk overlevert fra utvalgets leder Yngve Slettholm.

Den ene av de to omfordelingsinnstillingen som blant annet ble fremarbeidet av Slettholm, går inn for en lavmoms på åtte prosent. I et regnestykke utvalget har gjennomført går det fram at VG, Aftenposten og Dagbladet vil få en reduksjon av dagens indirekte støtte på henholdsvis 68,9 millioner, 33,8 millioner og 26,4 millioner kroner.

Hvordan det slår ut på avisenes regnskaper, avhenger av om momsen fører til prisøkning, og deretter hvordan det påvirker opplaget.

Administrerende direktør Lars Erik Torjussen i Aftenposten sier til Journalisten at han det er vel tidlig å være veldig skråsikker rundt innstillingen. Han legger til at man i avisen prinsipielt stiller seg bak nullmomsen.

Det gjør også andre medieledere Journalisten har vært i kontakt med, noe også NJ gjør.

Journalistikken

VGs administrerende direktør Torry Pedersen sier at man har to alternativer, enten tjener avisen mindre penger, eller så kuttes kostnadene.

– Jeg har lagt merke til at det er VG, Aftenposten og Dagbladet som får minst, og er usikker på om det er et poeng i å fjerne penger fra de redaksjonelle lokomotivene. Slik jeg ser det leverer VG og Aftenposten, kanskje utenom NRK, mest nyheter i Norge, og med mindre penger blir det mindre nyheter, sier Pedersen.

Direktøren sier at forslagene generelt sett ser gode ut, og at det er veldig bra at det er kommet et forslag om lavmoms på digitale medier.

Støttesøker

I Dagbladet sitter konsernredaktør John Arne Markussen veier utvalgets innstilling. For sett fra hans side av bordet har Dagbladet fått en god og en dårlig nyhet; lavmomsen vil gi utslag på bunnlinjen til avisen, men samtidig mener Markussen at de nå kan søke om pressestøtte.

– Spørsmålet er hva slags kriterier som skal brukes ved tildeling av produksjonsstøtte. Tidligere var det et skille mellom abonnementsaviser og løssalgsaviser. Slik jeg leser dette har vi nå mulighet til å søke om støtte, sier han.

Markussen sier han ikke tror noe på at lavmoms blir realitet, men skulle så skje, må man vurdere å eventuelt sende regningen til leserne.

Powered by Labrador CMS