Teamet som utviklet VGs transkriberings-app: Johannes Andersen, Johannes Hovind Gorset og Edvard Høiby.
Teamet som utviklet VGs transkriberings-app: Johannes Andersen, Johannes Hovind Gorset og Edvard Høiby.

Transkribering av tekst

VG gjør transkriberings-app tilgjengelig for flere

Men foreløpig kun for Mac-brukere.

Publisert Sist oppdatert

For en drøy måned siden kunne Journalisten fortelle om VGs egenutviklede transkriberings-app Jojo – bygget på OpenAIs Whisper, en talegjenkjennings- og transkripsjonsprogramvare som bruker kunstig intelligens.

OpenAI er også selskapet som står bak ChatGPT.

Da Journalisten møtte VG-utviklerne hadde programmet vært tilgjengelig internt i cirka tre uker. I løpet av disse ukene beregnet VG og Schibsted at de anslagsvis hadde spart 1000 arbeidstimer på å slippe å transkribere intervjuer manuelt.

Appen gjenkjenner over 100 språk.

– Softwaren baserer seg på «open source» og ligger ute på nettet tilgjengelig for alle, så har vi bygget grensesnittet rundt så det er lett å bruke, forklarte VGs Edvard Høiby.

Nå åpner VG opp for at flere kan få tilgang til app-en. Men foreløpig er det kun Mac-brukere som kan laste den ned fra Apples AppStore.

PC-brukere og andre som ønsker å teste ut løsningen, kan inntil videre bruke den danske nettavisen Zetlands transkriberingstjeneste www.mygoodtape.com. Denne bygger på samme teknologi, er nettbasert og åpen for alle.

– Vi prøvde det, og da gråt de av glede. Det var da vi tenkte: OK, dette er viktig, dette må nå ut til flere, sa Tav Klitgaard, administrerende direktøren i Zetland, da Journalisten intervjuet ham tidligere i år.

Powered by Labrador CMS