Kjell Inge Røkke fra pressekonferanse på Månefisken i 2009. Arkivfoto: Kathrine Geard

Elden: Vurderer om VG har bidratt til utpressing av Røkke

Nei, svarer sjefredaktør Gard Steiro og begrunner publiseringen med at opptakene har offentlig interesse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag publiserte VG en dokumentar produsert av Rolf Widerøe og Bjørnar Tommelstad om Kjell Inge Røkke og kunsthandler Per Orveland. I dokumentaren har sistnevnte utlevert tre timer med lydopptak mellom de to, hvor det er snakk om kunstkjøp til oppblåste priser, bruk av torpedo, utpressing og trusler.

Lydopptakene er fra våren 2009 og før. Opptakene av de private samtalene mellom industrieieren og kunsthandleren har Kjell Inge Røkke i flere år forsøkt å hindre at skal ut i offentligheten. 

Han har referert til dem som utpressing.

Opptakene VG har publisert er redigert ned. Privat anliggende og personer som er saken uvedkommende er ikke tatt med.

Til VG er det advokat John Christian Elden som uttaler seg på vegne av Kjell Inge Røkke. Til VG uttaler Elden at Røkke misliker sterkt å bli forsøkt satt opp gjennom en utpressingsstory der VG brukes som utpressingsmiddel.

– Det kommer han aldri til å gi etter for, skriver Elden til VG.

Til Journalisten sier Elden fredag at de vurderer om VG har medvirket til utpressing av Røkke som følge av publiseringen:

– Vi vurderer primært VGs rolle i medvirkning til utpressing, men har intet behov for å kommentere den blanding av virkelighet og fiksjon de velger å presentere om snøen som falt for rundt 10 år siden. 

Offentlig interesse

– VG har ikke bidratt til utpressing. Vi har presentert forhold vi mener har offentlig interesse, sier sjefredaktør Gard Steiro i en e-post til Journalisten.

Han forklarer at bakteppet for publiseringen er en av landets mest omtalte korrupsjonssaker, den såkalte båtsertifikatsaken. I tillegg har de nye opplysningene sammenheng med det mye omtalte søksmålet mot Røkke i 2013.

Sjefredaktør Gard Steiro. Foto: Glenn Slydal Johansen

– Selv om en rekke spørsmål ikke er besvart, og det er ulike meninger om hva som har skjedd, mener vi Orvelands anklager og dokumentasjon har offentlig interesse.

Redaktøren sier at VG var i kontakt med Elden angående denne saken første gang i fjor høst. De ville allerede da gjøre Røkke oppmerksom på at de hadde lydbåndene og gi ham anledning til å gi sin versjon av saken. Etter å ha gjort mer research, tok de igjen kontakt med Elden for noen uker siden.

– Hvor mye har dere betalt for opptakene?

VG betaler ikke for informasjon. Det har vi heller ikke gjort i denne saken. I teksten er vi åpne om det som har skjedd: Orveland ga oss opptakene med begrunnelse at han ønsket å få frem sin versjon etter å ha blitt anklaget for å drive utpressing.

Får fram Røkkes syn

Steiro mener det i saken kommer tydelig fram at Røkke mener Orveland driver utpressing og at VG lar seg bruke som pressmiddel.

Han forklarer at VG ikke har noen interesse av å underslå at dette er Røkkes syn. VG har først og fremst vurdert om anklagene mot Røkke har offentlig interesse.

– Det var og er kjent at Orveland har rettet økonomiske krav mot Røkke. Lydopptakene ble presentert som bevis – og dermed pressmiddel - allerede i 2013.

– Hvor ligger terskelen for å publisere lydopptak med kjendiser i fremtiden?

Kjell Inge Røkke er ikke først og fremst kjendis, men en av landets mest sentrale næringslivsledere. Det er vanskelig å gi et generelt svar på hva som skal publiseres om man får tilgang til lydopptak gjort i skjul. Redaksjonen må fra sak til sak vurdere om de har offentlig interesse.

Powered by Labrador CMS