Stian Eisenträger og Svein Kjølberg fra VG tok i mot IR-prisen på scenen i Tønsberg fredag kveld, for dokumentarprosjektet «Det Hvite Raseriet». Foto: Andrea Gjestvang

IR-prisen til VGs reportasjeserie «Det hvite raseriet» og «Det amerikanske hatet»

TØNSBERG (Journalisten:) VGs journalister Ronny Berg og Stian Eisenträger og fotograf Espen Rasmussen hedret med prisen fra Internasjonal Reporter (IR).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De tre ble tildelt prisen under gallamiddagen til gravekonferansen Skup i Tønsberg lørdag kveld. Det var Stian Eisenträger og Svein Kjølberg som mottok prisen.

– Reportasjeserien bygger på et nitid og imponerende kildearbeid overfor miljøer der allmennheten normalt har begrenset tilgang. Gjennom en poengtert og nøktern bruk av både reportasjebilder og -tekst kommer vi nær mennesker vi ofte ikke liker, men som preger den politiske utviklingen i Europa og USA. Slik bidrar reportasjen til økt innsikt i ofte skremmende tankegods og handlingsmønstre som utfordrer den vestlige verdens liberale demokratier i dag, heter det i begrunnelsen fra juryen.

Reportasjeserien «Det hvite raseriet» undersøker hva som driver hatet til nazister, fascister, muslimhatere, nasjonalister og populister i 14 europeiske land. «Det amerikanske hatet» undersøker fremveksten av nazister med nordiske forbilder gjennom en ti dagers reise i tre amerikanske stater.
 

Et knyttet teppe med hakekors ligger halvferdig over en stol hjemme hos 28 år gamle «Shadow» utenfor Moskva, Russland. Hun har selv laget teppet. Hun og forloveden «John Wagner» er med i den nasjonalsosialistiske og nazistiske gruppen KNS – Komitee for Nation and Freedom. Foto: Espen Rasmussen


Tidligere denne uken kom Rasmussen på tredjeplass i kategorien «Contemporary Issues» i den prestisjefylte internasjonale fotokonkurransen World Press Photo. Rasmussen vant også priser for prosjektet i kategorien Dokumentar utland og Nyhetsreportasje utland under Årets bilde tidligere i år.

IR-prisen består av et reisegavekort på 20.000 kroner. Totalt var 38 arbeider nominert til prisen.

Heder til DN-journalister, Aftenposten og NRK Urix

Det ble også gitt ut tre hederlige omtaler.

Eskil Engdal og Kjetil Sæter fra Dagens Næringsliv fikk heder for reportasjeboken «Jakten på Thunder» om plyndring av havområdene rundt Antarktis.

– Reportasjeboka er en fantastisk velskrevet og medrivende fortelling om plyndringen av havområdene rundt Antarktis og det internasjonale samfunnets maktesløshet i denne kampen. Det journalistiske arbeidet har et ekstremt høyt presisjonsnivå og er rikt dokumentert og åpner for innsikt i miljøer og problemstillinger som ofte går under medienes og politikernes radar, uttaler juryen.
 

NRK Urix, «Mirakelgutten Tomas» og «Jakten på Thunder» fikk hederlig omtale. IR-prisen. Foto: Andrea Gjestvang


Aftenpostens Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli ble hedret for «Mirakelgutten Tomas», som handler om en 11-åring som i fjor ble gjenforent med familien etter tre år i IS-fangenskap.

– Denne rørende fortellingen om krigsrammede menneskers fortvilelse, håp og overlevelsesevne viser verdien av vedvarende journalistisk tilstedeværelse i et av verdens mest krevende konfliktområder. Juryen vil særlig framheve Afshin Ismaelis lokalkunnskap og kildetilgang som fundament for denne saken, heter det fra juryen.

NRK Urix ble trukket fram for å ha utviklet seg fra et TV-program til et tilbud på alle NRKs plattformer.

– I en kompleks og komplisert verden trenger vi journalistikk der formålet er å systematisk bidra til innsikt og klokskap i brede grupper av befolkningen. Urix er en av de fremste utenrikspolitiske pedagogene i den norske medievirkeligheten, uttaler juryen.

Juryen har bestått av forfatter og journalist Anne Hege Simonsen, journalist og forfatter Kjell Gjerseth, tidligere utenrikssjef, nå leder Tuva Raanes Bogsnes for medieseksjonen i Flyktninghjelpen og Oona Solberg.

I fjor gikk prisen til frilanser Anders Sømme Hammer. Tidligere vinnere inkluderer Dagbladets Kristoffer Egeberg, frilanser Maren Sæbø og Kristin Solberg.

Powered by Labrador CMS