Vinkler som verdivalg

Budsjettjournalistikkens utvalg og vinklinger har selvstendig politisk betydning, konkluderer en hovedoppgave i medievitenskap fra 2002.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Katrine Gramnæs, som i dag er politisk rådgiver i SV, skrev hovedoppgaven om nyhetsmedienes betydning for behandlingen av statsbudsjettet. Studien viser at nyhetsmediene – som det viktigste forum for offentlig budsjettdebatt – er blitt en integrert del av budsjettbehandlingen.

Selv om Stortinget ikke behandler forslaget når det legges fram, blir budsjettdagen «en kamp om å definere profilen, om det er et godt eller dårlig forslag, og hvilke temaer som er viktige», skriver hun.

Maktkamp og konsekvenser

Gramnæs var observatør i flere redaksjoner. I tillegg intervjuet hun journalister og analyserte mediedekningen budsjettdagen. Hun fant at to forståelsesrammer preget journalistikken:

Budsjettbehandlingen tolkes som en maktkamp og redaksjonene la derfor vekt på å belyse hva budsjettforslaget betydde for det politiske spillet. Det andre hovedelementet var hvilke konsekvenser forslaget ville få for familier og enkeltpersoner. Publikum betraktes som konsumenter og journalisten driver nærmest forbrukerveiledning.

Politisk betydning

Journalistene opplevde presentasjonen som politisk nøytral og naturlig ut fra idealer om å overvåke makteliten på oppdrag fra publikum.

«Men slike framstillingsmåter har også politisk betydning, fordi det påvirker hvilke aktører som får oppmerksomhet, hvilke saker som framheves, og hvilke aspekter ved sakene som blir viktige», framholder Gramnæs.

Et eksempel er at den forbrukerrettede journalistikkens betydning for hva som omtales.

Kjøtt og brennevin

»Dette kom tydelig til syne på budsjettdagen, da alle nyhetsmediene trakk fram budsjettforslagene om lavere avgifter på bensin, kjøtt og brennevin».

En vektleggingen som tjente partier som ønsker skatte- og avgiftslettelser. Mens et utgangspunkt i publikum som medborgere kunne gjort at andre politiske spørsmål kom i fokus.

«Mediene oppfylte informasjonsoppgaven ved å gi sitt publikum mye informasjon om budsjettbehandlingen, men gjennom utvalg og vinkling av stoffet utøvet de en betydelig selvstendig innflytelse på hvordan de politiske spørsmålene ble tolket».

Powered by Labrador CMS