PFU rigger seg for behandling av flere presseetiske spørsmål rundt NRKs «Ingen elsker Bamsegutt». Her programleder Tore Strømøy.

Ytterligere sju PFU-klager mot «Ingen elsker Bamsegutt»

PFU-sekretariatet har en plan for å håndtere det uvanlig store antallet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har nok mottatt flere klager på én publisering tidligere, men det er ikke ofte det kommer så mange. Jeg kan ikke huske en tilsvarende mengde på noen annen sak i år, sier PFU-rådgiver Trude Hansen.

Hun opplyser at Pressens Faglige Utvalg har mottatt totalt sju klager om presseetikken i NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt». 

Snart kommer nummer åtte, fra pressetopp Elin Floberghagen.

Trukket klage

Én av klagene kom fra en fornærmet i den gamle straffesaken mot seriens hovedperson, men ble trukket på grunn av belastningen hele saken innebar for vedkommende, forteller Hansen.

Flere av de andre seks klagene kommer fra personer som ikke er direkte berørt av publiseringen, og som dermed ikke er klageberettiget for alle punkter i den presseetiske Vær varsom-plakaten uten samtykke fra berørt part.

I går kunne Journalisten fortelle at presseforbundets generalsekretær, Elin Floberghagen, planlegger å bruke initiativretten sin og formulere en egen, helhetlig klage mot publiseringen.

Vil ha én hovedklage

Nå skal PFU-sekretariatet i dialog med de andre klagerne.

Planen er å få dem med på å legge deres klager inn under Floberghagens, når den er ferdig skrevet.

– Man kan alltids gå inn for å innhente samtykke, men i dette tilfellet forespeiles det en klage som trolig tar opp de fleste andre punktene som er nevnt. Da tenker vi at det er en fordel om de andre klagene heller legges som vedlegg i saken, så PFU får synliggjort alle reaksjonene og sett alle momentene under ett, sier Hansen.

Ett møte igjen i år

Floberghagen har ikke sendt sin egen klage ennå, så behandling i PFU ligger et stykke fram i tid.

Da generalsekretæren bekreftet sin klage mandag, kommenterte NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk i en sms til Journalisten:

– Det er ikke overraskende at denne saken blir tatt opp til behandling i PFU. Av respekt for PFU vil vi ikke kommentere klagen mens behandlingen pågår, men dette er jo en sak hvor vi allerede har erkjent og beklaget feil vi har gjort.

Årets siste PFU-møte avholdes tirsdag 19. desember.

Powered by Labrador CMS