Tirsdag møter 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik i rettssak i Skien fengsel. Her fra Breiviks ankesak mot staten i 2017.

Flere medier planlegger å vise video fra Breiviks forklaring

Ulike tilnærminger for direktevideo fra Skien fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter en ekstrarunde i retten ble det nylig klart at NTB får filme hele forløpet når 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik møter i sak om prøveløslatelse i Telemark tingrett tirsdag.

Saken går fra Skien fengsel, og NTB får filme på forutsetning om at alle medier som ønsker får benytte seg av materialet.

Statsadvokaten motsatte seg at NTB også skulle få filme Breiviks forklaring, men fikk ikke medhold for dette.

Dermed får landets medier tilgang på videomateriale fra terroristens forklaring, som etter rettssakens tidsplan starter etter advokatenes innledninger tirsdag formiddag.

– Mellomløsning

TV 2 har bestemt seg for å direktesende, med innlagt forsinkelse, fra advokatenes innledningsforedrag og sluttprosedyrer, forteller nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Journalisten.

Og kanalen ser også for seg å publisere utdrag av terroristens forklaring:

– Vi har bestemt oss for at vi i utgangspunktet ikke sender direkte fra hans forklaring. Men vi kommer til å klippe ut videoer som vi vil vurdere å publisere i kontekst, hvis vi bedømmer det som relevant, sier Solbrække.

Det kan også bli aktuelt å sende deler av Breiviks forklaring direkte, med forsinkelse:

– For eksempel deler av forklaringen som handler om soningsforhold. Vi kommer til å ta løpende vurderinger, men utgangspunktet er enkeltklipp i kontekst, der det er relevant.

– Sterkere å se ham

Pressen har en forpliktelse til å følge med på selve saken, og det er viktig med innsyn i hvordan Norge som rettsstat håndterer denne historiske saken, mener Solbrække.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

– Når vi dekket straffesaken mot Breivik, refererte vi fra hans forklaring på samme måte som vi kommer til å gjøre nå. Det spesielle nå er at det har blitt gitt tillatelse til å filme det Breivik faktisk sier. Da blir vurderingen hva som er forskjellen på å sitere ham og vise ham, sier nyhetsredaktøren.

Hun legger til:

– Det er jo sterkere å se video enn et skriftlig sitat, og mer krevende for pårørende å se og høre ham. Det er også viktig å ikke bli et mikrofonstativ for hans meninger. Samtidig er det viktig at offentligheten får innsyn i hvordan saken behandles. Det blir en avveining mellom disse tre hensynene.

Dagbladet planlegger å sende Breiviks forklaring tilnærmet direkte, men med forholdsregler, melder tv-direktør Mads A. Andersen i Aller Media, som også har redaktøransvaret for Dagbladet TV.

– Dagbladet TV sender Breiviks forklaring under rettssaken neste uke. Det kommer vi til å gjøre med en viss forsinkelse og mulighet for å mute innhold, om det skulle være behov for det, skriver han i en sms til Journalisten.

– Han skal vises fram

VG og VGTV planlegger også for å publisere Breivik-klipp, men ikke på direkten, forteller VGTV-redaktør Rolf Sønstelie.

VG sender rettssaken direkte, med forsinkelse, for å ha anledning til å dempe lyd etter presseetiske vurderinger.

– Men vi kommer ikke til å sende Breiviks forklaring direkte, heller ikke med forsinkelse. Der kommer vi til å ta ut journalistisk relevante klipp som kan publiseres i en kontekst våre journalister gir, sier Sønstelie.

Han viser til Breiviks uforutsigbarhet, og at det ikke skal oppleves at terroristen får en talerstol uten kritiske spørsmål, som grunn til at forklaringen ikke blir å se direkte på VG. Sønstelie nevner forrige gang Breivik var i retten og trakk oppmerksomhet til alt fra Fjordland-middager til nikotintilgang.

– Det vil også være en fare for at det formidles propaganda som vil være helt ugreit for oss. Breivik skal vises fram, og hans forklaring skal formidles, men på denne måten har vi kontroll på det vi formidler, og får satt det i en sammenheng.

Også NRK lar være å sende Breiviks forklaring direkte, men vil vurdere å publisere relevante klipp, opplyser redaktør Espen Olsen Langfeldt i Nyhetsdivisjonen.

– Rett til å videreformidle alt

NTBs nyhetsredaktør Sarah Sørheim forteller at NTB selv har et stort team på plass, inkludert journalister som dekker saken løpende.

Også NTB jobber journalistisk med hvilke opplysninger som er relevante å ha med i artiklene de produserer fra saken.

Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB.

– Selv om dette er en veldig spesiell sak, er vår linje i rettssaker å formidle opplysninger som er relevante for skyldspørsmålet. Vi får vite mye, har rett til å videreformidle alt, men det er ikke alt som er nødvendig å videreformidle, sier Sørheim.

Hun fortsetter:

– I denne saken vil diskusjon om hans politiske holdninger være svært relevante for skyldspørsmålet. Vurderingen om hvorvidt Breivik er farlig eller ikke, handler i stor grad om hans holdninger. Dermed er det relevant å få vite hva han sier, selv om det blir mange avveininger i videreformidlingen.

Powered by Labrador CMS