VGTVs reporter Siri Nilminie Avlesen rapporterer direkte fra tinghuset. Foto: Kathrine Geard

Gråt etter jobb

VGTV-reporter Siri Avlesen opplever vanskelige øyeblikk mens hun dekker 22. juli-saken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I andre etasje av tinghuset har NRK, TV 2 og VGTV sine livepunkter. På rekke og rad står reporterne og refererer fra rettssaken i tillegg til å bruke pausene til å intervjue eksperter og kommentatorer som følger saken inne i rettsalen.

Hektisk

En av reporterne er 28 år gamle Siri Nilminie Avlesen som jobber for VGTV. Hun veksler mellom å sitte i en av salene og følge saken og å ha direktesending fra vrimleområdet.

– Det er veldig hektisk og interessant. Man må holde tunga rett i munnen og ha fokus på den rollen som vi har. Det er ikke mye pusterom, sier Avlesen.

Kringkastingsforbudet gjør at hun ser sin rolle som å beskrive hva som skjer inne i rettssalen. Hun vil tolke minst mulig selv og ønsker ikke å slå fast ting. VG har blant annet engasjert en rettspsykiater som kan hentes inn for å fortolke det som skjer i retten.

Apparat

I apparatet rundt Avlesen finnes det også en kameramann, ei innspillingsleder og en person som huker tak i intervjuobjekter. Kameraene er vendt mot inngangen til rettssal 250, mens reporteren har ryggen til. Derfor får hun ikke med seg hvilke mulige intervjuobjekter som beveger seg bak henne under pauser i rettssaken.

Reporteren syns det er hektisk og slitsomt å holde konsentrasjonen oppe. Hun sier også at hun får lite å «gli på». Men hun får hjelp ved at VG også har et studio utenfor tinghuset. Der står blant annet VGs erfarne krimjournalist Øystein Milli, som kan følge opp det som skjer på innsiden.

– De kan ta over når jeg står i beita. Det er viktig å holde hodet kaldt, men det fins alltid en utvei. Det har aldri gått galt, sier Avlesen.

Lange dager

Til tross for at hun opplever situasjonen som slitsom, mener hun det som spennende å rapportere fra den største rettssaken siden krigen. Arbeidsdagen begynner i VG-redaksjonen hver dag i 6-tida. Der venter frokost og tid til å gå gjennom dagen som venter. Dagen går med til å veksle mellom å følge rettssaken og å rapportere til TV-seerne.

Når arbeidsdagen nærmer seg slutten, dekker hun pressekonferansen som arrangeres en halvtime etter at retten er hevet. Rundt 18-tida er arbeidsdagen over. Etter en debriefing om dagen går hun hjem. Men heller ikke da klarer hun å legge rettssaken bak seg. Hjemme følger hun med på hvordan andre medier dekker saken.

– Man klarer ikke isolere seg da heller, sier Avlesen.

Gråt

– Hvordan opplever du det personlig å dekke rettssaken?

– Det er veldig interessant, men også vanskelig og grusomt. Jeg har gått hjem og grått. Jeg ble uvel av å høre lydloggen med skuddene. Det må ha vært forferdelig for de som mistet noen av de skuddene.

Det ventes at de fleste utenlandske mediene vil forlate Oslo etter at massedrapsmannen er ferdig med sin forklaring. Avlesen og VGTV har så langt planlagt samme dekning i tre uker til.

Powered by Labrador CMS