Kommentar:

Skal man lansere en ny nettavis, kan man få inntrykk av at «default»-løsningen i dag er 24.no. At «24» er det samme som avis.

Kjært barn har samme navn

Når en forståsegpåer mener nettavisen din er en Lada. #denfølelsen

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Navn er vanskelig. Vanskelig å gi, å ha, å huske, å leve med, å bli kvitt» - Linn Ullmann.

I 1995 besøkte jeg Russland for første gang. En venn av venn hentet oss på flyplassen. På vei til bilen spurte mitt reisefølge hva slag bil han hadde. «Rød», var svaret.

For ham var det opplagt. Bil var lik Lada.

Avis = 24.no?

La oss gjøre et mentalt hopp. Til avisnavn. Ikke i Russland, men her hjemme. Tar vi for oss de siste 150 årene, blir det raskt innlysende at det ikke er nytt at aviser heter det samme. Eller delvis det samme.

Mange av dem heter noe med «avis». Eller «blad». Vi har også en del varianter med «posten» i navnet, flere «tidende» og noen «budstikker». Kjent stoff for de fleste. Og ja, man kunne nok være mer originale enkelte steder.

Men har vi lært noe av det? Neppe. Skal man lansere en ny nettavis, kan man få inntrykk av at «default»-løsningen i dag er 24.no. At «24» er det samme som avis. Slik Lada var lik bil i Moskva i '95.

Ditt, mitt og i

Joda, det finnes alternativer. Antall i-aviser viser en økende trend. iLevanger, for å ta et eksempel, kom i fjor. Eller «mitt». MittLillestrøm. MittJessheim. MittLillehammer. Så fargeskalaen er litt bredere enn kun «rød», men hvor mange 24.no-nettsteder er det plass til der ute?

Jeg tenker da selvsagt ikke fysisk. Det er god plass på internett, men er vi sikre på at alle nysatsinger skal hete nettopp 24-et-eller-annet? Og blir ikke leserne forvirret når det kun er én bokstav eller to som skiller M24 (som Medier24 nå vil hete) og MN24, som er økonomi- og næringslivssatsingen til Adresseavisen? Eller NT24 – som også dekker næringslivet i Trøndelag?

Heter alle de nye nettavisene det samme fordi 24.no er et fantastisk godt navn som leserne elsker og forstår – eller blir alle nettsidene hetende dette fordi vi ... ja, kanskje kunne vært litt mer kreative?

24 med 24

Her kommer en liste som absolutt ikke er komplett, med 24 norske nettsteder som heter 24.no og som alle leverer nyheter (de fleste også redigert etter Redaktørplakaten):

lister24.no, kode24.no, trondheim24.no, drmn24.no, indre24.no, nt24.no, rett24.no, nord24.no, randaberg24.no, e24.no, medier24.no (m24.no), energi24.no, stord24.no, mn24.no, kom24.no, steinkjer24.no, landbruk24.no, øygarde24.no, nn-24.no, veier24.no, inside24.no, elbil24.no, flysmart24.no og hitra24.no.

Dette er også kun norske. Navnetrenden startet ikke her. Internasjonalt drukner vi i nettstedet som har «24» i navnet sitt, og det finnes også nok av kommersielle løsninger der ute som bruker 24 navnet, med eller uten .no.

Døgnet blir for kort

Hva blir det neste? At noen tar en Spinal Tap. Ikke med forsterkere som går til 11, men oppretter 25.no. Nettstedet som er oppdatert 25 timer i døgnet.

For det er strengt tatt her jeg som middelaldrende sur mann egentlig har mitt ankepunkt:

Lover ikke disse navnene mer enn de kan holde, nemlig nyheter og oppdateringer 24 timer i døgnet? Hvor mange av disse nettsidene kan levere det? Og forsøker å levere det?

I stedet for å klage, bør vi kanskje bli med på moroa. Er verden klar for Journalisten24? Domenet er ledig. Eller hva med Jo24? J24?

Skal vi være helt ærlige, bør vi kanskje heller kalle oss for Journalisten7-23. Det er stort sett i dette tidsrommet vi publiserer nye saker. Eller være mer internasjonale og heller bruke 7-Eleven. Ikke noe dårlig navn det.

Og hva med å starte noen fysiske butikker hvor vi selger papirutgaven vår. Kan eventuelt kombineres med salg av pølser. Pussig at ingen har tenkt på det før...

Rettelse: NT24 dekker ikke næringslivet nord i Trøndelag, men er et samarbeid mellom avisene i Trønder-Avisa-konsernet og Amedia.

Powered by Labrador CMS