Medietilsynet publiserte pressestøttetildelinger for 2023 tirsdag denne uka. Her ved direktør Mari Velsand.

31 feil i Medietilsynets pressestøtte-oversikt 

Overdrevent stor prosentendring for flere aviser.

Publisert

– Nedgangen ble større enn forventet, sa ansvarlig redaktør og daglig leder Matti Riesto i Brønnøysunds Avis til Journalisten.

Han uttalte seg om at avisa, ifølge Medietilsynets egen oversikt fra tirsdag, mottar 83,1 prosent mindre i pressestøtte i år enn i 2022.

Det var før det ble klart at tilsynets oversikt inneholder flere feil. I lista står det for eksempel at Brønnøysunds Avis fikk mer enn 1,7 millioner kroner i pressestøtte i fjor. Det er feil, og mer enn en dobling av riktig fjorårstall: 682.797 kroner.

Den reelle nedgangen for avisa er ikke 83 prosent, men 57 prosent (ned til 291.242 kroner).

Feil for 31 aviser

Feilene gjelder kun opplysninger om fjorårets støtte i oversikten, noe som gjør den oppgitte prosentendringen fra 2022 til 2023 feilaktig for flere aviser.

–  På grunn av en teknisk feil er det i den publiserte oversikt over fjorårets støttebeløp, oppgitt feil tall for 31 aviser, bekrefter David Brændeland, direktør for kommunikasjon og rådgivning hos Medietilsynet, i en e-post til Journalisten.

– Feilen har ingen innvirkning på fordeling av årets produksjonstilskudd, som er korrekt, skriver han.

Mister mest: – God drift

Trønderbladet er også blant avisene som får feil fjorårstall opplyst.

Trønderbladet står oppført med en voldsom nedgang på 97,8 prosent, størst av alle som fremdeles mottar støtte. Den reelle nedgangen fra fjoråret er fremdeles betydelig; 88,3 prosent (ned til 16.607 kroner).

De to Polaris-avisene Brønnøysunds Avis og Trønderbladet har samme styreleder i Henning Johansen, direktør for lokale mediehus Midt-Norge i Polaris Media.

– Disse to selskapene gjør mye riktig for å bygge digitale inntekter, men samtidig ha god resultatutvikling og robost økonomi. De er godt posisjonert for fremtiden, og når resultatene blir for gode, faller man ut av støtteordninger som produksjonstilskuddet. Vi tilpasser ikke driften for produksjonstilskudd, men for det som er riktig for fremtiden, sier Johansen til Journalisten.

Han påpeker likevel at det oppleves utfordrende at avkortingen som slår inn i 2023 er basert på drift i 2019-2021.

– Det er god drift langt tilbake i tid som nå slår inn som avkorting i tilskudd, og det er en problematisk greie, sier Johansen.

Powered by Labrador CMS