5080 Nyhetskanalen med Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen blir ikke lenger sendt på NRK.
5080 Nyhetskanalen med Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen blir ikke lenger sendt på NRK.

Satire i NRK

Satiriks-profilene ute av NRK etter ti år

– I ferd med å bli mer kommersielle enn mange kommersielle kanaler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Satiriks har vært hjertebarnet vårt, men så er det slik at når en har gjort noe så lenge, så må en komme seg videre, sier Christina Rezk Resar, sjef i NRK Humor, til Journalisten.

Satiriks har vært NRKs satireredaksjon gjennom flere år, men det er nå lenge siden forrige tv-sending eller oppdatering av nettsidene.

Det er ingen spesiell grunn til at satsingen er lagt på is hos NRK, sier Resar.

– Gutta jobber ikke for oss for tiden, de driver med egne prosjekter, blant annet har de jobbet med et show på Latter, tilføyer Resar.

– Snu blokka

Med «gutta» mener hun Sturle Vik Pedersen og Markus Gaupås Johansen, programlederne i 5080 Nyhetskanalen, som har vært hovedprogrammet i Satiriks.

– Vi laget Satiriks ut 2021 og har nå brukt vinteren til å være i tenkeboksen og prøve ut nye prosjekter, som for eksempel dramaserier, sier Resar.

Pedersen og Johansen er frilansere og har hatt oppdragsbaserte kontrakter i NRK. I og med at Satiriks har gått over mange år, var det på tide med en fornyelse, sier Resar.

– Vi var kjempefornøyde med de gutta, understreker Resar, men sier videre at det var på tide å snu blokka likevel.

Satire for unge målgrupper

Foreløpig har ikke NRK erstattet Satiriks med et annet satireprogram, men det er ikke utelukket at det vil komme flere i fremtiden.

– Satire er jo særdeles kjempeviktig for demokratiet. Det er viktig å kunne forklare og le av det som skjer i verdensbildet. Dessuten så merker vi også at det skråblikket av satire treffer unge målgrupper, som er en prioritet hos oss.

– Også har vi fortsatt Nytt på Nytt, som er satire. Og det har vi selvfølgelig ikke tenkt å legge ned med det første, det treffer jo både bredt og ungt, sier humorsjefen.

5080 Nyhetskanalen sto for underholdning under prisutdelingen av journalistkonferansen Svarte Natta i mai.
5080 Nyhetskanalen sto for underholdning under prisutdelingen av journalistkonferansen Svarte Natta i mai.

– Har snudd

Pedersen og Johansen kom inn i NRK i 2012 med Nyhetskanalen 5080. Etter et par år fikk de også en del av ansvaret med å lage Satiriks, som da var et nytt konsept. Den gangen ble gutta i stor grad oppmuntret av NRK til å ta sjanser innen skapelsen av produksjonsinnhold, sier de til Journalisten.

– Nå har dette snudd litt, sier Johansen og videre:

– NRK har en ny strategi om å bli yngre og bredere. I praksis betyr det at de er i ferd med å bli mer kommersielle enn mange kommersielle kanaler. Dette er ikke bestandig mulig å forene med spiss satire.

De utelukker ikke at de kommer til å jobbe i NRK igjen i fremtiden.

– Det er et fantastisk sted for å lage komedie med mange dyktige folk i gangene, sier Johansen.

Han har nettopp kommet tilbake fra foreldrepermisjon, og sammen med Pedersen er de i gang med å planlegge videre prosjekter.

I vår har de laget den ukentlige podkasten «Gleden med TV-en».

– Hva med Nyhetskanalen 5080?

– Nyhetskanalen 5080 lever nok videre, i en eller annen form. Men vi vet ikke detaljene ennå, sier Johansen hemmelighetsfullt.

Powered by Labrador CMS