5080 Nyhetskanalen med Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen blir ikke lenger sendt på NRK.

Satire i NRK

Satiriks-profilene ute av NRK etter ti år

– I ferd med å bli mer kommersielle enn mange kommersielle kanaler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Satiriks har vært hjertebarnet vårt, men så er det slik at når en har gjort noe så lenge, så må en komme seg videre, sier Christina Rezk Resar, sjef i NRK Humor, til Journalisten.

Satiriks har vært NRKs satireredaksjon gjennom flere år, men det er nå lenge siden forrige tv-sending eller oppdatering av nettsidene.

Det er ingen spesiell grunn til at satsingen er lagt på is hos NRK, sier Resar.

– Gutta jobber ikke for oss for tiden, de driver med egne prosjekter, blant annet har de jobbet med et show på Latter, tilføyer Resar.

– Snu blokka

Med «gutta» mener hun Sturle Vik Pedersen og Markus Gaupås Johansen, programlederne i 5080 Nyhetskanalen, som har vært hovedprogrammet i Satiriks.

– Vi laget Satiriks ut 2021 og har nå brukt vinteren til å være i tenkeboksen og prøve ut nye prosjekter, som for eksempel dramaserier, sier Resar.

Pedersen og Johansen er frilansere og har hatt oppdragsbaserte kontrakter i NRK. I og med at Satiriks har gått over mange år, var det på tide med en fornyelse, sier Resar.

– Vi var kjempefornøyde med de gutta, understreker Resar, men sier videre at det var på tide å snu blokka likevel.

Satire for unge målgrupper

Foreløpig har ikke NRK erstattet Satiriks med et annet satireprogram, men det er ikke utelukket at det vil komme flere i fremtiden.

– Satire er jo særdeles kjempeviktig for demokratiet. Det er viktig å kunne forklare og le av det som skjer i verdensbildet. Dessuten så merker vi også at det skråblikket av satire treffer unge målgrupper, som er en prioritet hos oss.

– Også har vi fortsatt Nytt på Nytt, som er satire. Og det har vi selvfølgelig ikke tenkt å legge ned med det første, det treffer jo både bredt og ungt, sier humorsjefen.

5080 Nyhetskanalen sto for underholdning under prisutdelingen av journalistkonferansen Svarte Natta i mai.

– Har snudd

Pedersen og Johansen kom inn i NRK i 2012 med Nyhetskanalen 5080. Etter et par år fikk de også en del av ansvaret med å lage Satiriks, som da var et nytt konsept. Den gangen ble gutta i stor grad oppmuntret av NRK til å ta sjanser innen skapelsen av produksjonsinnhold, sier de til Journalisten.

– Nå har dette snudd litt, sier Johansen og videre:

– NRK har en ny strategi om å bli yngre og bredere. I praksis betyr det at de er i ferd med å bli mer kommersielle enn mange kommersielle kanaler. Dette er ikke bestandig mulig å forene med spiss satire.

De utelukker ikke at de kommer til å jobbe i NRK igjen i fremtiden.

– Det er et fantastisk sted for å lage komedie med mange dyktige folk i gangene, sier Johansen.

Han har nettopp kommet tilbake fra foreldrepermisjon, og sammen med Pedersen er de i gang med å planlegge videre prosjekter.

I vår har de laget den ukentlige podkasten «Gleden med TV-en».

– Hva med Nyhetskanalen 5080?

– Nyhetskanalen 5080 lever nok videre, i en eller annen form. Men vi vet ikke detaljene ennå, sier Johansen hemmelighetsfullt.

Powered by Labrador CMS