Norsk Journalistlag kan feire 75 år. Her fra da NRKJ avsluttet streik i 1990.

I dag runder Norsk Journalistlag 75 år

Tar feiringen til høsten.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Selv om feiringen skyves på, planlegges det stas når Norsk Journalistlag (NJ) fyller 75 år.

I dag, tirsdag 27. april 2021, er det nøyaktig 75 år siden organisasjonen ble stiftet og fant sitt navn. Tidligere lag for norske journalister hadde hatt navn som Norsk Journalistforening og Norsk Journalistforbund, samt Norsk Presseforbunds Journalistgruppe.

Feiringen av NJ tas dog til høsten, av koronagrunner, forteller sekretariatsleder Hilde Tretterud.

– Normalt ville vi nok tatt 75-årsfeiringen i forbindelse med landsmøtefesten. Når vi ikke kunne ha noen landsmøtefest i mars, flytter vi feiringen til høsten og tar det i forbindelse med Styrkeløft, trolig i november, sier Tretterud til Journalisten.

Til jubileet jobbes det også med en bok om de siste 25 årene til organisasjonen. Den føres i pennen av tidligere NJ-leder Alf Skjeseth.

Fra journalistgruppe til journalistlag

Til NJs 50-årsjubileum i 1996 skrev Rune Ottosen boka «Fra fjærpenn til Internett». Der skriver han også grundig om organisasjonens forgjengere.

Om oppstarten av NJ skriver Ottosen:

«Det siste årsmøtet i Norsk Presseforbunds Journalistgruppe i 1946 ble samtidig det første møtet i Norsk Journalistlag. I en fortettet møteatmosfære 26.-27. april 1946 ble Vegard Sletten valgt til den første formannen i NJ.»

Ifølge Ottosen var det gjesten Nils Andersson fra Svenska Journalistföreningen som overbeviste årsmøtet om at Norsk Journalistlag var et bedre navn enn det foreslåtte Journalistsambandet.

Powered by Labrador CMS