Statsminister Scott Morrison har forsøkt å distansere seg fra politiaksjonene og sier at hendelsene er en politisak. Foto: Reuters / NTB scanpix

Politirazzia mot australske journalister etter Afghanistan-sak

– Politisak, ikke en regjeringssak, sier statsministeren.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Australsk politi aksjonerte onsdag mot landets rikskringkaster ABC, som publiserte dokumenter om australske styrker som drepte barn i Afghanistan.

ABC sier at politirazziaen rettet mot tre journalister fant sted i Sydney. I 2017 fikk ABC tilgang til dokumenter som viste at australske spesialstyrker drepte uskyldige menn og barn i Afghanistan.

Australsk politi sier på sin side at aksjonen skjedde i sammenheng med anklager om publisering av hemmeligstemplet materiale, som er et brudd på loven Crimes Act 1914.

Onsdagens aksjon skjer dagen etter at politiet aksjonerte mot en journalist i Canberra som skrev om overvåking av australiere i deres hjem. Begge sakene omhandler sensitiv og hemmeligstemplet informasjon som er ydmykende for australske myndigheter, skriver nyhetsbyrået AFP.

Statsminister Scott Morrison har forsøkt å distansere seg fra politiaksjonene og sier at hendelsene er en politisak, ikke en regjeringssak.

– Australia har sterk tro på pressefriheten, og vi har klare lover for å beskytte den. Men det er også klare lover som beskytter Australias nasjonale sikkerhet og alle må leve etter dem, sa han under et besøk i London.

Fagforeningen Australia's Media, Entertainment and Arts Alliance har omtalt politiaksjonene som «vanvittige angrep på pressefriheten, med mål om å straffe journalister som belyser legitime saker av offentlig interesse».

Powered by Labrador CMS