Journalist og tegneserieskaper Sverre Bjørstad Graff har hatt hele sitt yrkesaktive liv i ABC Startsiden, og ble sjokkert og lei seg over at ledelsen vil kutte så mye i redaksjonen.
Journalist og tegneserieskaper Sverre Bjørstad Graff har hatt hele sitt yrkesaktive liv i ABC Startsiden, og ble sjokkert og lei seg over at ledelsen vil kutte så mye i redaksjonen.

ABC Nyheter-redaksjonen har holdt gravøl for avisa: – Jeg var forberedt på at dette kunne bli ille, men aldri så ille

De ansatte er sterkt preget etter beskjeden om store kutt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag fikk de ansatte i ABC Startsiden og nettavisa ABC Nyheter beskjeden om at selskapet skal gjennom drastiske kutt. Blant annet skal redaksjonen i avisa reduseres fra 19 til 6 årsverk, ifølge flere kilder Journalisten har snakka med.

– Jeg følte både sjokk, vantro og sorg, sier journalist Sverre Bjørstad Graff til Journalisten fredag.

Journalisten har snakket med åtte av de ansatte i redaksjonen, om det de alle beskriver som en tung beskjed å få.

Ansvarlig redaktør Espen Udland bekreftet torsdag overfor Journalisten at de skal gjennom en omorganisering, og at det vil bli nedskjæringer i redaksjonen, men ville ikke bekrefte antallet.

Det er også ennå uklart hvordan prosessen vil foregå, og om det vil bli snakk om sluttpakker.

«Gravøl» med tårer

Forrige uke feiret redaksjonen at Graff hadde jobbet der i 20 år. Torsdagens beskjed ble en stor kontrast for journalisten, som har hatt hele sitt yrkesaktive liv i ABC Startsiden.

– Startsiden og ABC Nyheter er en stor del av meg. Vi har klart vanskelige perioder før, og jeg var forberedt på at dette kunne bli ille, men aldri så ille, sier Graff til Journalisten.

– På de 20 årene jeg har vært i selskapet, synes jeg aldri produktet vi leverer har vært bedre, og heller ikke samholdet. Det er sterkt, det føles som en familie. Vi har heia på hverandre, støtta hverandre og løfta hverandre opp og fram. Jeg kan ikke fullrose mine kollegaer nok. Det er en utrolig fin gjeng.

Graff er også kjent for å ha skapt tegneseriespalta «Absurdgalleriet», som starta på ABC Startsiden. Det har i det hele tatt vært stort rom i bedriften for hver enkelt å utvikle seg på det en er god på og liker å gjøre, sier Graff, noe han mener har vært viktig for at redaksjonen har blitt så god som den er i dag.

Torsdag ettermiddag møttes redaksjonen til «gravøl», for å snakke om den tunge beskjeden.

– Jeg skal være så ærlig å si at det kom flere tårer da, sier Graff.

– Gode lesertall over lang tid

Aurora Brækhus har jobbet i selskapet siden før ABC Nyheter eksisterte, og var blant dem som var med å utvikle produktet.

– Det var tøft og trist, sier hun til Journalisten om hvordan hun opplevde å få vite om de planlagte kuttene.

ABC Nyheter

  • Etablert av ABC Startsiden i februar 2007, som en erstatter til nettmagasinet Neste Klikk
  • Reklamefinansiert og uten betalingsmur. Mottar ikke offentlig pressestøtte
  • Eid av Trygve Hegnars selskap Periscopus, som kjøpte ABC Startsiden i 2017 fra tidligere hovedeier Telenor
  • Redaktør: Tor Strand
  • Adm. dir. og ansvarlig redaktør ABC Startsiden: Espen Udland

Brækhus har spesialisert seg i helsejournalistikk i ABC Nyheter. Fredag er hun tilbake på hjemmekontor og jobber som vanlig, men det er tøft med torsdagens beskjed i bakhodet, forteller hun til Journalisten.

– Det er ikke noe hemmelighet at vi i redaksjonen var uenig i at det var redaksjonen det burde kuttes i, særlig med tanke på at vi har levert bra journalistikk med gode lesertall over lang tid, sier Brækhus.

– Skal stå på videre

Også journalist Roger Grosvold melder at dette var en tøff beskjed å få.

– Jeg hadde jo håpet på en bedre løsning. Vi hadde sett noen tegn, men var likevel optimistisk på at det ville gå bedre enn dette, sier han til Journalisten

Grosvold sier at han ikke er enig i ledelsens avgjørelse, men at han nå skal fokusere på prosessen de har framfor seg.

– Mitt mantra er at jeg ikke har mistet jobben før jeg faktisk har det. Jeg har ikke fått noe oppsigelsesbrev ennå. Jeg skal stå på videre, både for meg selv og mine kollegaer, så godt jeg kan, sier Grosvold.

Fullstendig nedbygging

– Dette er sjokkerende også for meg som har gått av nå, sier Thomas Vermes, som gikk av med pensjon for en måneds tid siden.

Han har jobbet i selskapet i 12 år, og har en avtale om å fortsette som kommentator når han nå er pensjonist. Så vidt han vet, skal han det, til tross for disse nedskjæringene, men er lei seg på vegne av kollegaer som har mange år igjen av arbeidslivet, forteller han.

– Jeg hadde jo forventet noe slanking, men ikke fullstendig nedbygging av det som er bygd opp gjennom 13 år, til en stor, omfattende og god nettavis, sier Vermes.

– Jeg ser jo at eierne har et reelt dilemma, men samtidig har selskapet kastet mange penger av seg gjennom mange år. Så kommer det en hump, og så blir det sånn.

Powered by Labrador CMS