Afghanske journalister ber om internasjonal støtte. Her er to journalister i Etilaat Roz som ble arrestert og banket opp av Taliban etter å ha dekket en kvinneprotest i Kabul.
Afghanske journalister ber om internasjonal støtte. Her er to journalister i Etilaat Roz som ble arrestert og banket opp av Taliban etter å ha dekket en kvinneprotest i Kabul.

Afghanske journalister appellerer om støtte

– Taliban har bevist at de ikke tolererer en fri presse, sier RSF-direktør

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Over 100 afghanske journalister appellerer til det internasjonale samfunn om aktiv støtte til forsvar av ytringsfriheten i Afghanistan.

Det som haster mest, er garantier om beskyttelse, særlig av kvinnelige journalister, sier gruppen som har sendt ut sin appell gjennom Reportere uten Grenser (RSF).

Stadige angrep på journalister og innblanding i deres arbeid får dem til å frykte det verste etter Talibans maktovertakelse i landet.

Appellen, som har overskriften «Journalistikk i Afghanistan i fare for å utryddes», er signert av 103 journalister, redaktører og fotografer, blant dem 20 kvinner, ifølge RSF.

De fleste er i arbeid i Afghanistan, men noen er i dekning og ti er i eksil. Alle vil være anonyme av frykt for gjengjeldelse mot dem selv eller deres pårørende.

– Taliban har bevist at de ikke tolererer en fri presse, verken i Kabul eller i provinsene, sier RSF-direktør Christian Mihr.

Journalistene bak oppropet ber om konkret støtte til at medier i Afghanistan kan fortsette å arbeide, og diplomatisk og økonomisk støtte til evakuering av journalister i fare.

Evakuerte må også hjelpes til å få arbeid i utlandet, og internasjonale organisasjoner må kreve konkrete forpliktelser fra Taliban når de forhandler med dem.

RSF hyller Tysklands løfte om å ta imot 2.600 afghanere i fare og deres familier, og RSF har gitt utenriksdepartementet en liste over 152 journalister som er spesielt utsatt, blant dem flere titall kvinner.

Powered by Labrador CMS