I flere år fulgte Vegard Lund Bergheim og Morten Offerdal fra Pandora Film de to Aftenposten-journalistene Afshin Ismaeli og Tor Arne Andreassen på jobb i Syria og Irak. Nå kan de vinne filmpris for dokumentarfilmen «Journalist i krig - Ofrenes stemme».

Fulgte Aftenposten-journalister i jakten på IS

Kan vinne filmpris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uka går HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival av stabelen i Oslo.

I det norske konkurranseprogrammet finner vi filmen «Journalist i krig - Ofrenes stemme» laget av Morten Offerdal og Vegard Lund Bergheim fra det bergensbaserte TV-produksjonsselskapet Pandora Film.

I flere år har de fotfulgt Aftenposten-journalistene Afshin Ismaeli og Tor Arne Andreassen på jobb i Syria og Irak.

Flere år i krig

Det hele startet som et samarbeid med Aftenposten i 2017. Planen var da at prosjektet skulle ende med dokumentarserien «I ruinene av Den islamske staten».

Men etter fem turer til Syria og seks turer til Irak satt de fortsatt med mye råmateriale de ønsket å bruke.

– Det var fantastisk mye materiale vi fikk vi på turene våre, sier Offerdal på telefonen fra Bergen.

Åpningsscenen i filmen viser en tydelig redd Afshin Ismaeli ved fronten.

Vanligvis lager de TV-serier. Dette er første gang de har laget en hel film.

– Vi lever jo egentlig i TV-serieuniverset, også plutselig går vi inn i det tradisjonelle filmmiljøet. Det er jo nytt for oss. Det er jo utrolig gøy å bli tatt ut til et konkurranseprogram, sier han tydelig fornøyd.

Filmen følger Ismaeli og Andreassen på jobb i Syria og Irak. De er der for å dokumentere kollapsen av IS. Ismaeli har kurdisk bakgrunn, snakker arabisk, kurdisk og norsk, og har åpnet opp mange dører for Offerdal og Bergheim.

Afshin Ismaeli vandrer rundt i flyktningeleiren på jakt etter norske IS-krigere.

– Det er klart det gjør noe med deg, sier Offerdal og refererer til tiden de har brukt i de forskjellige konfliktområdene.

– Du blir vant til liklukt og fluer, det klarer du å holde avstand til, men det er jo til slutt noe som knekker deg. For meg personlig var det en episode på et kontor, av alle ting. En hjemmelaget barnegenser med Super Mario-motiv, og et kulehull, forteller han.

Krigens hverdag

Det var viktig for teamet å ikke bare vise krigen, men også krigshverdagen gjennom dokumentaren. De beveget seg rundt i landskapet, og selv om de ikke hadde som mål å bli beskutt, var de også ved fronten.

– Når man er i et krigsområde står TV-selskapene der på trygg avstand med hjelm på. Ofte handler det om å være tøff, de har et mer bajas-fokus, sier Offerdal og forklarer:

– Det er så mange historier som må fortelles fra sånne konflikter. Alt blir jo en slags hverdag til slutt, det er den krigshverdagen vi ønsket å vise.

Teamet har havnet midt i en skuddveksling mellom IS-krigere og USA-støttede soldater.

Prisutdelingen for HUMAN avholdes på Vega Scene lørdag 5. mars klokken 18.00.

Powered by Labrador CMS